Nikad topliji rujan u Gospiću

0

Nikad topliji rujan bio je ne baš diljem Hrvatske, ali u njezinu većem dijelu.

Prema preliminarnim analizama topliji rujan od ovogodišnjeg bio je rijetko gdje, primjerice u Osijeku, davne 1942. godine. Međutim, u Rijeci, Zadru, Splitu, Dubrovniku, Kninu, Gospiću i Zagrebu, i Maksimiru i na Griču, srednja rujanska temperatura zraka nikada u povijesti službenih meteoroloških mjerenja nije bila tako visoka kao ove godine.

Dosadašnji rekordi na postajama s početkom mjerenja oko 1949. godine bili su u rujnu 1987., primjerice u zagrebačkome Maksimiru, te u Kninu, Rijeci, Zadru i Dubrovniku, a na «starijim» meteorološkim postajama, gdje su službena mjerenja bila još u 19. stoljeću, do sada najtopliji rujan bio je na zagrebačkome Griču, kao i u Osijeku, 1942. godine, u Gospiću još 1932.

Ovogodišnji je rujan topliji od dosada rekordnog na Jadranu i u Kninu za 1°C, pa i neku decimalu više, što kod uspoređivanja srednje mjesečne temperature nije malo, dok su u kontinentalnom području razlike u rekordima umjerenije.

O nikad većem broju vrućih rujanskih dana, onih s najvišom dnevnom temperaturom 30,0°C i višom, kao i o nekim rekordima na pojedine nadnevke već je bilo pisano na ovim stranicama.

Na slikama se može uočiti koji su dijelovi rujna bili najtopliji na postajama Split Marjan i Maksimir, a još podrobnije analize izradit će i objaviti klimatolozi DHMZ-a (http://klima.hr/klima.php?id=ocj&param=).

I listopad će vrlo vjerojatno biti iznadprosječno topao, pri čemu će među najtoplijima, kako i priliči, biti njegovi prvi dani. Već za drugi listopadski vikend, te u tjednu poslije njega, valja očekivati temperaturu primjereniju godišnjem dobu, i povremenu kišu u mnogim krajevima.

Nije zahvalno prognozirati ukupnu mjesečnu količinu oborine u listopadu, ali prognostički izračuni upućuju na povećanu vjerojatnost da će ona napokon, nakon niza sušnih mjeseci, biti oko prosjeka, pa čak i malo veća od njega, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

O prognozama za studeni, te za zimu nema ništa novoga, osim onoga već napisanog u Meteo kutku. A hoće li se štogod promijeniti, i valja li nam se možda pripremiti na povećanje računa za grijanje, pričekajmo nove kompjutorske izračune meteoroloških modela atmosfere i njihove analize u drugoj polovini listopada … a još više će nam reći neki izračuni druge, ne-meteorološke vrste u prosincu …

Zoran Vakula