Nitko ne odgovara za obmane migranata

0
FOTO: TV Loki

Talijanski ministar Salvini održao je jučer zanimljivu konferenciju za novinare. Tom je prilikom istaknuo kako su  u Libiju vraćena 493 ilegalna migranta. Salvini je također zabranio tzv. humanitarnim udrugama da sakupljaju migrante i dovoze ih u talijanske luke. Također je najavio kako se u matične zemlje iz Italije uskoro očekuje  povratak većeg broj migranata. Podsjetio je kako migranti u Europu stižu iz 52 države, a u svega njih tri trajiu rat ili nemiri. Spasonosno rješenje za ostale migrante je gubitak svih dokumenata, pa se svi onda izjašnjavaju kao žrtve rata.

Našoj javnosti je malo poznato kako su pritisci migranata koji žele ilegalno ući u Hrvatsku eskalirali koncem prošle godine. Takve vijesti pojavljivale su se u medijima tek onda kada bi se dogodilo uhićenje većih skupina migranata i švercera tih nesretnika na putu do slovenske granice. Meritorni su previdjeli upozorenja lokalnih medija iz Unsko-sanskog kantona kako se na tome području neprestano vrzmaju dvije skupine državljana RH. Jedni su predstavnici tzv. nevladinih udruga koji su dezinformacijama motivirali migrante da se upute u ilegalne ulaske u Hrvatsku. Prema navodima svjedoka priče takvih „dušebrižnika“ temeljene su na obmanama kako hrvatske institucije i policija okreću glavu od migranata, pa je ilegalni ulazak gotovo svakodnevna pojava. To su predstavnici onih  istih nevladinih udruga koje svoje postojanje i financijske injekcije opravdavaju povremenim prosvjedima u metropoli sa „dekorativnih“ 20-ak sudionika i 2-3 transparenta.

Drugu skupinu pridošlica koji su učestali po kampovima oko Bihaća i Velike Kladuše čine domaći i strani šverceri ljudi koji od migranata  obično uzmu manji avans i daju im upute gdje će ih čekati nakon ilegalnih prijelaza hrvatske državne granice. Jednu od tih ruta preporučili su i skupini od 15 ljudi, mahom žena i djece, koja  je skoro zaglavila prilikom nedavnog prijelaza planine Plješivice. Neupućeni ili lakomisleni savjetnici su previdjeli visoki snijeg i studen te negostoljubive planine. Rekli su kako im je najvažnije stići do puta koji vodi od podnožja planine na vrh Plješevice, do radio-TV  repetitora. Previdjeli su snijegom zameteni put, jaku buru, studen i duboke snježne nanose.

U zadnji čas je izbjegnuta tragedija i to samo požrtvovnošću policijskih djelatnika, radnika Zimske službe i ekipa Hitne medicinske pomoći. Za obmane i patnje migrantske sirotinje nitko nikada nije  odgovarao.

L.O.