Noć muzeja u Muzeju Gacke u Otočcu

0

Noć muzeja u Muzeju Gacke održat će se 26. siječnja 2024. od 18 do 22 sata, uz jutarnji edukativni program namijenjen predškolcima i osnovnoškolcima. Ovu manifestaciju devetnaesti put organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama. Tema devetnaeste Noći muzeja – MUZEJI I NOVA PUBLIKA – odgovara vremenu traženja novih muzejskih sadržaja u čijem kreiranju i publika može sudjelovati.

U novoj – 19. Noći muzeja – Muzej Gacke posjetitelje će dočekati s ponudom tradicionalnih slastica – u ponudi će biti uštipci i masnica.

U 19 sati bit će predstavljeno novo izdanje – knjiga “Legendarica: Usmena predaja Gacke, Like, Krbave i Senja” – koja na 302 stranice donosi 298 narodnih legenda i priča. Knjiga sadrži i 18 ilustracija autorice Tee Galović, urednica knjige je Manja Kostelac-Gomerčić, a usmena predaja prikupljana je u suradnji s više od 140 lokalnih kazivača i Srednjom školom Otočac.

U 20:30 bit će otvorena skupna izložba autora koji su izlagali u sklopu ciklusa “Likovni umjetnici u Muzeju”. U prvih devet godina ovog ciklusa održano je 28 izložbi – 11 skupnih i 17 samostalnih – a program će i u godinama koje slijede nastaviti funkcionirati kao platforma za novu publiku i predstavljanje lokalnih i gostujućih umjetnika, profesionalaca i amatera.

Program Noći muzeja završit će stručnim vodstvom kroz stalni postav Muzeja Gacke – arheološku i povijesnu zbirku, dvije likovne zbirke i etnografsku zbirku – koje će donijeti nove i manje poznate informacije o već mnogo puta ispričanim pričama o povijesti naseljavanja Gacke i Otočca, etnografskim posebnostima i lokalnim likovnim umjetnicima. Stručno vodstvo počinje u 21 sat, a Muzej Gacke ostaje otvoren do 22 sata.

L.O.