Novalja – Sve generacije pivaju nakanat

0

Otok Pag, točnije Novalja i njeni stanovnici mogu se pohvaliti vrijednim priznanjem budući da su temeljem zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, od Ministarstva kulture RH, dobili rješenje da »Pivanje nakanat otoka Paga« ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra i kao takvo upisat će se u Registar kulturnih dobara RH. Grad Novalja je u nastojanju da se očuva ovo pjevanje 2003. godine pokrenuo Festival pisme otoka Paga, na dan zaštitnice crkve svete Katarine. Nešto više o pismi nakanat, ali i o ovom tradicijskom festivalu, rekli su nam maestro Ivan Žan i ravnateljica centra za kulturu grada Novalje Jasna Dabo-Peranić.

                                Starija populacija

Oglas

Maestro, zna li se otkada datira pivanje nakanat u Novalji i na otoku općenito i o kakvoj je vrsti pjevanja riječ?
– Pjevanje nakanat u Novalji datira od najstarijih vremena. To je dvoglasno pučko pjevanje koje izvode dvojica pjevača. Melodija je jednostavna i prepoznatljiva (najčešće tercama). Stihovi su pisani u desetercu. Tematski gledano obuhvaća sve teme iz svakidašnjeg života. Pjevalo se i pjeva se u raznim prigodama, odlazak u vojsku, prigodom zaruka, na vjenčanju, prigodom radova u polju, tijekom raznih svečanosti (rođendana, imendana) i blagdana (npr. Vela Gospa, Sveta Katarina, Uskrs).

Što je s mladima, postoji li interes za nastavljanje tradicije?
– Mlade generacije tek usput imaju interesa za ovu vrstu pjevanja. Interes postoji iako je dosta ograničen.

Je li teško pivati nakanat?
– Ono nije teško za one koji imaju muzički sluh, volju i osjećaj za takvu vrstu pjevanja. No, mlađi koji poznaju note mogu ga učiti ne samo »po sluhu« nego i po notama.

Ravnateljica Centra za kulturu Jasna Dabo-Peranić upoznala nas je pobliže sa samom manifestacijom.

Iza nas je osmi Festival pisme nakanat otoka Paga, pa kakvi su dojmovi nakon tog zahtjevnog događaja?
– Kao i obično, već godinama s istim žarom i veseljem dolaze nam isti pivači, a oni uvijek dovedu nekog susjeda, prijatelja, rođaka tako da se ne bojimo za pismu nakanat. Činjenica je da se radi o starijoj populaciji koja se s osobitim zanimanjem i ljubavlju koju nosi u sebi prema ovakvom folklornom izričaju, ali uvijek nam dođe netko nov, mlađi i to nam je osobito drago.

U današnje vrijeme zasigurno nije lako okupiti toliki broj pivača nakanat jer se radi o cijelom području otoka Paga.
– Arhaična pisma nakanat zastupljena je na čitavome otoku te nam nije teško okupiti pivače. Mala su odstupanja, zapravo nijanse u pjevanju što ovisi o dijelu otoka, tematika i prigode svuda su isti što je maestro Žan spomenuo.

Možete li usporediti festival u njegovim počecima i danas?
– Temelje festivala postavio je Grad Novalja da bi ga osnivanjem Centra za kulturu prepustio njegovoj organizaciji. Mnogi izvođači koji su n ekada počeli danas su zagovornici pisme nakanat i njegovi vjerni sudionici. Danas se festival održava i u ljetnom terminu oko blagdana Velike Gospe kada u Novalji imamo velik broj gostiju i posjetitelja te pismom nakanat, novaljskim folklorom »Naški« i klapama predstavljamo dio bogate kulturne baštine.

                                 Klape otoka

Mnogi su se složili da je osmi festival polučio mnoge zaboravljene stihove, što je oduševilo vjernu publiku.
– Pivači nakanat znaju mnogo starih napjeva, oni su ih naslijedili od svojih predaka i tako su se isti prenosili s koljena na koljeno. Bilo je mnogo nepoznatih autora stihova do pučkih pjevača kao Balabanić, Iveša, Radoslav Dabo-Slave, Boškinac. A ti stihovi imaju svoju ljepotu, poruku i neprolaznu vrijednost. Ove godine su se još više potrudili predstaviti vrlo stare zapise.

Spremate li kakva glazbena iznenađenja za nadolazeće blagdane?
– Tradicionalni Novaljski raspivani Božić sljedeća je manifestacija. Na Stipanju, 26. prosinca u 19 sati u crkvi sv. Katarine po petnaesti put sastat će se klape otoka da bi s punom crkvom vjernika, gostiju i štovatelja klapskog pjevanja kao i svih dosadašnjih godina proslavili blagdan i u duhu dobrih običaja slušali božićne pjesme, sreli prijatelje, čestitali blagdan.

Na kraju razgovora maestro Ivan Žan otkrio je kako će na ovom koncertu, osim klapa otoka Paga, nastupit prvi put gradski mješoviti zbor koji je osnovan početkom 2011. godine.
– Ponosni smo da je interes bio iznimno velik, tako da naš gradski zbor broji 50-ak članova različitih dobnih skupina.

Razgovarala: Tea Vidas