Nove degenije u botaničkom vrtu na Velebitu

Skromna i prelijepa Velebitska degenija (Degenia Velebitica) izuzetno je rijetka, endemska biljka, koja se raste na velebitskim točilima i u pukotinama stijena. Pronađena je samo na tri prirodna staništa: dva su na južnom Velebitu- Krug i Kuka plana ili Pavelić plana nad Šugarskom dulibom. Treće je nalazište na srednjem Velebitu, kod obronka Solin, kod Budakova brda. Presađena je i na neka druga mjesta poput Botaničkog vrta u NP Sjeverni Velebit. Upravo je ondje ovih dana zasađeno 20 sadnica velebitske degenije.
Potvrdila nam je to u razgopvoru i ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić.-

Rezultat je to suradnje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nastavak ispod oglasa

Velebitska degenija je strogo zaštićena i ugrožena vrsta biljke jer se ilegalno vadi i pokušava presaditi, što je nemoguće zbog njenih specifičnih ekofizioloških osobitosti. Nikome nije uspjelo niti će uspjeti negdje izvan prirodnih staništa uzgajati velebitsku degeniju, rekla je ravnateljica Irena Glavičić Sertić.

Uz degeniju u botaničkom vrtu nedaleko od Zavižana korijenje su pustile brojne zaštićene i rijetke vrste velebitske faune, neprocjenjivo bogatstvo NP Sjeverni Velebit.

L. O.