Nove izmjene u pravilima za poljoprivredne potpore – što nas čeka u 2024?

0

Poljoprivrednici se suočavaju s nizom novih izmjena u uvjetima za ostvarivanje potpora u 2024. godini, koje uključuju promjene u minimalnim aktivnostima održavanja, bolje dokazivanje provedenih aktivnosti te izmjene u proizvodno vezanim plaćanjima i eko shemama.

Jedna od značajnih promjena je uvođenje strožih zahtjeva za održavanje voćnjaka i trajnih travnjaka. U voćnjacima će se sada zahtijevati samo rezidba, za razliku od prethodne godine kada su bili potrebni svi agrotehnički i pomotehnički zahvati. Datum prve košnje ili malčiranja na trajnim travnjacima pomaknut je s 15. srpnja na 15. rujna.

Agencija za plaćanja će također od poljoprivrednika tražiti češće dostavu geotagiranih fotografija za bolje dokazivanje provedenih aktivnosti. Poljoprivrednici će biti obvezni evidentirati osnovne poljoprivredne aktivnosti i prakse korisne za klimu i okoliš, koje se automatski prate putem satelita i Monitoring sustava.

U sklopu proizvodno vezanih plaćanja došlo je do izmjena u podintervencijama vezanim za krave u proizvodnji mlijeka i krave dojilje, te dodane su nove prihvatljive kulture u voćarstvu. Uvedena je i nova eko shema za primjenu ekoloških gnojiva u trajnim nasadima, s ciljem poticanja poljoprivrednika na korištenje okolišno prihvatljivih praksi.

Ove promjene su dio kontinuiranih napora za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na održivost i zaštitu okoliša. Poljoprivrednici mogu pronaći sve uvjete i detaljnije informacije o izmjenama na službenim stranicama Agencije za plaćanja.

L.O.

DETALJNO – Jedinstveni zahtjev (PDF)