Novi korak u obnovi i upravljanju državnom imovinom: ministar Bačić posjetio Ličko-senjsku županiju

0

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić posjetio je danas Ličko-senjsku županiju, kojom prigodom je održao radni sastanak s ličko-senjskim županom Ernestom Petryjem na kojemu su uz ministra Bačića nazočili Domagoj Orlić, državni tajnik za obnovu, Tajana Huzak, tajnica Kabineta, Tatjana Vukobratović Spasojević, ravnateljica Uprave za stambeno zbrinjavanje, Ivana Pintar, ravnateljica Uprave za upravljanje i raspolaganje nekretninama, Valentina Vincek, glasnogovornica, Petar Mrkonjić, načelnik sektora i Željko Božić, također načelnik sektora, dok su na istome u ime Ličko-senjske županije prisustvovali i Jasna Orešković Brkljačić, zamjenica župana, Milan Uzelac, zamjenik župana, Ana Milinković Rukavina, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša te Ana Rukavina Stilinović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet.

Teme sastanka bile su upravljanje nekretninama u vlasništvu RH, odnosno usuglašavanje oko preuzimanja predmeta i ustroj rada na preuzetim predmetima od Ministarstva za područje Ličko-senjske županije, zatim nastavak obnove stambenih zgrada u nadolazećem vremenu na području Ličko-senjske županije, uključujući lokacije Lički Osik, Udbina, Korenica, Donji Lapac i Otočac.

Tijekom radnog sastanka, ministar Bačić je županu Ernestu Petryju uručio ukupno 31 predmet državne imovine o čijem će daljnjem raspolaganju odlučivati županija, istaknuvši kako je Ličko-senjska županija prva županija u Republici Hrvatskoj koja je preuzela predmete na daljnje rješavanje.

Cilj novog zakonskog rješenja je omogućiti kvalitetnije upravljanje državnom imovinom te ubrzanje aktivacije neiskorištenih nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske.

Nakon radnog sastanka, ministar Bačić i župan Petry sa suradnicima obišli su gradilišta u Ličkom Osiku, gdje je završena obnova 10 stambenih zgrada, dok će se tijekom ove godine nastaviti s obnovom dodatnih 7 stambenih zgrada od sveukupno 32 zgrade koje su u planu obnove na području Ličkog Osika.

U izjavi za medije, ministar Bačić kazao je kako se obnova radi po pravilima struke i u svrhu postizanja energetske uštede ali i podizanja vrijednosti same nekretnine.
Obnovom se suzbija energetsko siromaštvo u kojem kućanstva na energiju troše više od deset posto svih svojih primanja.
Ujedno je najavio da će se do kraja 2025. godine po ovom programu obnoviti 387 zgrada u Republici Hrvatskoj koje su bile u državnom ili društvenom vlasništvu, a sada su u mješovitom vlasništvu, države i bivših korisnika stanarskog prava koji su stanove otkupili.

Župan Petry izrazio je zahvalnost na prepoznavanju problema Ličko-senjske županije od strane resornog ministarstva i ministra Bačića.
Naglasio je kako će se zgrade obnavljati ili se već obnavljaju ne samo u Ličkom Osiku, već i na području Udbine, Donjeg Lapca, Korenice i Otočca, što zbirno obuhvaća obnovu 56 stambenih zgrada od kojih su 32 u Ličkom Osiku.
Petry je u obraćanju istaknuo kako će obnova zgrada poboljšati kvalitetu života stanara, posebice u stambenim zgradama koje su bile oštećene i nisu imale dovoljnu energetsku učinkovitost. Dodatno je spomenuo važnost preuzimanja predmeta državne imovine za rješavanje od strane županije, što omogućuje nova zakonska regulativa, što će u konačnici potaknuti nove investicijske cikluse.
Župan je na kraju pohvalio suradnju s ministarstvom i najavio nastavak rada na projektima koji će se financirati i realizirati u budućnosti.

L.O.