Obilježena 21. godina od osnutka 133. Brigade HV Otočac

Otočac – U povodu 21. Obljetnice osnutka 133. Otočke brigade HV u župnoj crkvi Presvetog  Trojstva u Otočcu generalni vikar biskupije i otočki župnik Tomislav Šporčić služio je Sv. misu u spomen na poginule i umrle pripadnike 133. Otočke brigade HV.

Ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima okupio se veliki broj pripadnika proslavljene 133. otočke brigade HV predvođenih nekadašnjim zapovjednicima, te predstavnici MUP-a predvođeni načelnikom PU Ličko senjske Antom Podnarom, izaslanstvo Grada Otočca i Gradskog vijeća, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, učenici osnovne škole te brojni stanovnici Otočca.

Nastavak ispod oglasa

Tom prigodom podno spomen obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće te odan dužan pijetet poginulim hrvatskim vitezovima 133. Brigade HV koji su svojim životima utkali temelje neovisne države Hrvatske.

Prvi zapovjednik ZNG-a Otočac Milan Jurković govoreći o osjećajima nakon 21. godine od osnutka 133. Otočke brigade HV kazao je da osjeća ponos, jerje imao čast da bude pripadnik proslavljene 133. Brigade koja je stvorila samostalnu državu Hrvatsku.

–   „ osjećam se i tužno zbog poginulih prijatelja, zbog razgorenog grada, ali osjećam i radost i veselje što je ovaj grad, županija i Hrvatska obnovljena, ponosan sam na sve ono što je otočka 133. Brigada uradila prvenstveno na obrani i oslobađanju prostora Otočca ali i cijele Hrvatske. Da nije bilo 133. Brigade, uz sve ostale brigade i policiju, nebi bilo ni hrvatske države“ – kazao je Milan Jurković.

Na pitanje da li je zadovoljan načinom na koji se država odnosi prema hrvatskim braniteljia Jurković je kazao da nije zadovoljan, te dodao:

-„ nisam zadovoljan, no što se tiče ostvarivanja nekih materijalnih prava to je zadovoljavajuće, jer je hrvatska država maksimalno uložila napore prema ostvarivanju tih prava, međutim, sam odnos prema Domovinskom ratu, stvaranje od žrtve zločinca, to je ono što vodstvo ove države, hrvatska Vlada ne smije dozvoliti. Suđenje hrvatskim generalima u Haagu za nešto što je napravljeno u ratu, u borbi za svoju zemlju, za nešto što je napravila pobjednička vojska nebi dozvolila ni jedna Amerika, Francuska…ili bilo koja svjetska sila“ – kazao je Milan Jurković.

Dražen Prša