Obilježena 80. obljetnica smrti velikog izumitelja Nikole Tesle

0

U povodu 80. obljetnice smrti velikog izumitelja Nikole Tesle, članovi udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost te predstavnici Grada Zagreba i Instituta Ruđer Bošković položili su u subotu vijence na njegov spomenik u Zagrebu.

Na današnji dan, 7. siječnja 1943. godine, u hotelu New Yorker u New Yorku umro je jedan od najvećih svjetskih izumitelja svih vremena. Tesla je iza sebe ostavio veliko nasljeđe, a svojim je nevjerojatnim izumima i uspješnim patentima zauvijek promijenio i zadužio svijet.

Oglas

Izumio je okretno magnetsko polje, oscilacijski transformator, radio…

Najvažniji su mu izumi bili sustav višefaznih struja i okretno magnetsko polje, izmjenični sustav prijenosa i distribucije električne energije, oscilacijski transformator (Teslina zavojnica), rasvjeta pomoću struje visoke frekvencije, sustav bežičnog prijenosa radiosignala i energije, teleautomatika, Teslina turbina, radio…

Tesla je dobio 15 počasnih doktorata diljem svijeta, govorio je osam jezika. U njegovu čast jedinica za magnetsku indukciju nazvana je tesla. Sagradivši centralu na Nijagarinim slapovima, ostvario mu se san još iz djetinjstva.

Vijence na njegov spomenik u Zagrebu položili su predsjednica Udruge Dragica Mihajlović, Ivan Ivanković, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba, te Vilko Smrečki, izaslanik ravnatelja Instituta Ruđer Bošković. Događaju su nazočili i članovi udruge, predstavnici grada Zagreba i Instituta Ruđer Bošković te štovatelji lika i djela Nikole Tesle.

L.O./H