Obiteljski centar LSŽ i Program Pomoć u kući Grada Senja u akciji Hrvatska volontira

0

SENJ – Volontiranje je jedan od načina socijalnog uključivanja kojim se doprinosi stvaranju pozitivnih promjena u društvu. Tako se i Obiteljski centar Ličko-senjske županije ove godine uključio u kampanju Hrvatske mreže volonterskih centara Hrvatska volontira, pod sloganom Volontiraj! – Budi promjena!

Osim niza usluga koje Obiteljski centar u okviru svoje djelatnosti pruža korisnicima svih dobnih skupina, u ovoj akciji usmjerili smo se onima najstarijima, bakama, prabakama i djedovima, pradjedovima. Onima koji žive sami, koje rijetko posjećuju članovi obitelji i o kojima gotovo da se nitko i ne brine, jer ili nemaju obitelji ili je ista odselila. Vođeni tom idejom, u ovoj akciji su se djelatnicima Obiteljskog centra priključili i djelatnici Programa Pomoć u kući Grada Senja, te volonteri Obiteljskog centra, ističe ravnateljica Obiteljskog centra Ličko-senjske županije Suzana Svetić, prof. defektolog-smjer PUP.

Oglas

Vođeni motom akcije posjetili smo deset korisnika Programa, uručili im skromne poklone, no više od svega pružili smo im još malo radosti na ovaj dan i u razgovoru s njima saznali nešto više o onome što ih najviše muči, što bi željeli, što im nedostaje, ali i što je drugačije danas od vremena u kojem su oni bili mladi, kako je Senj izgledao nekada, razne zgode i nezgode. Saznali smo da bi im od velike pomoći bilo postojanje pučke kuhinje u Senju, sve im je teže kuhati samima, pohvalili su Program i njihove djelatnike. Željeli bi da ih se i svakodnevno obiđe, da se s njima razgovara. Neki od korisnika su i teže pokretni, a žive u stanu koji se nalazi na katu. Time je mogućnost da koriste usluge Programa Pomoć u kući za njih od posebne koristi, ne samo time što će im pomoći oko osobne higijene, higijene prostora, nabavke svakodnevnih potrepština, lijekova, već i mogućnost da razgovaraju, da podijele svoja iskustva, svoje životne priče, svoje brige, ali i radosti. Saznanje da nisu zaboravljeni, iskazana radost i njihovo iščekivanje naših dolazaka učinili su ovu aktivnost to snažnijom, a sve nas učinili bogatijima za još jedno neprocjenjivo iskustvo, nastavlja ravnateljica Svetić.

Posebno raduje saznanje da smo u vrijeme obilaženja korisnika Programa, susreli sugrađane koji su izrazili spremnost da se i sami uključe u neke od budućih volonterskih aktivnosti.

Potaknuti svime što smo čuli, dogovorili smo daljnju suradnju i s radošću iščekujemo naše sljedeće okupljanje, rekla je na kraju Suzana Svetić.

LO/DB