Obljetnica rođenja Nikole Tesle

SMILJAN – Obljetnica rođenja Nikole Tesle podsjetit će nas ove subote da je u malom ličkom mjestu, na korak od Gospića, prije 154 godine  rođen jedan od najvećih izumitelja svijeta. Na genijalnog je Ličanina nekoliko desetljeća prošloga stoljeća podsjećao tek skromni postav muzejske zbirke smještene u kući što je obnovljena prema sačuvanim dokumentima. Kada se obilježavao Teslin 150. rođendan  10. srpnja 2006. godine završena je izgradnja Memorijalnog centra Nikole Tesle. Na otvaranju je bio sav tadašnji državni vrh, predsjednik Srbije Boris Tadić i gotovo sav diplomatski kor akreditiran u Republici Hrvatskoj. Novi se projekt rasprostire na dva hektara, a u brojne su sadržaje Vlada RH, Grad Gospić i donatori uložili oko 50 milijuna kuna. Kompleksom što se sada rasprostire na 13.5 tisuća četvornih metara upravlja Muzej Like Gospić, dok je voditelj Memorijalnog centra Mile Čorak koji je na čelu tima što ga čini deset mladih ljudi.

– Od kada je otvoren Memorijalni centar Nikola Tesla posjetilo nas je više od 120 tisuća ljudi. Individualni su posjeti intenzivirani ljeti, u vrijeme godišnjih odmora, dok su ostali dijelovi godine u znaku grupnih posjeta kada dnevno primamo šest i više grupa posjetitelja. Mi smo ciljana destinacija i mnogi turisti tijekom boravka na moru ili na Plitvičkim jezerima odvoje vrijeme kako bi obišli ove postave. Recesija se nije odrazila na dinamiku posjeta jer smo u lipnju ove godine u odnosu na isti mjesec 2009. godine imali nekoliko stotina posjetitelja više. Moram kazati kako su knjige utisaka prepune odličnih dojmova i brojnih  pohvala upućenih nama koji ovdje radimo, kao i višim instancama koje su omogućile da se ovakav memorijalni centra izgradi, kazao nam Mile Čorak, voditelj Memorijalnog centra «Nikola Tesla».

Nastavak ispod oglasa

Ove će se subote mnogi ponovno  sjetiti Tesle i njegovog rođendana. Očekuje se povećani broj posjetitelja, a sve će biti popraćeno i prigodnim programom. Obilježavanje obljetnice započet će u petak kada će Smiljan pohoditi mališani Dječjeg vrtića «Pahuljica» i pjesmom i recitacijama slaviti ovoga velikog čovjeka i svoj zavičaj. U subotu, 10. srpnja u Memorijalnom centru će se promovirati slikovnica pod naslovom «Nikola Tesla-izumitelj budućnosti» autorice Sani Sardelić. Ovaj zanimljivi uradak ilustrirala su djeca iz Smiljana. U večernjim satima održat će se koncert gitarističkog virtuoza prof. Tvrtka Sarića, a nakon toga posjetitelji će moći uživati u kazališnoj predstavi «Radio Tesla». Adaptirao ju je Filip Šovagović, režirao Mario Kovač, dok je produkcija pripala Tvornici lutaka.

M. S.