Obrtnička komora LSŽ i UO Gospić ugostili predstavnike banaka

0

GOSPIĆ –   Obrtnička komora Ličko senjske županije i Udruženje obrtnika Gospić bili su domaćin prezentacijskog sastanka predstavnika Zagrebačke, Splitske, Privredne i Erste banke koje je s aktualnostima i aktivnostima Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) izvijestila Vesna Bartolović, voditeljica ureda za Primorje i Gorski Kotar. Bio je ovo podsjetnik  na aktualnih 27 kreditnih programa i uvjete kreditiranja za ruralni turizam, restrukturiranje gospodarstva, pripremu turističke sezone, malo i srednje poduzetništvo, žene poduzetnice, IPARD mjere, poljoprivrednu proizvodnju, mljekarstvo, ribarstvo,  preradu voća i povrća, maslinarstvo i vinarstvo, izmjena u kreditiranju i drugo.

Uz rečeno bilo je govora i o „neslavnom“ natječaju mjere IPARD 301 u kojoj  je od 67 prijava   zbog manjkavosti dokumentacije odbijeno čak njih 54 iako su sredstva bila predviđena razvoju lokalne samouprave kroz kanalizaciju, lokalne i nerazvrstane ceste, protupožarne prosjeke i drugo. Posebno je bilo govora o mikro poduzetnicima, ponajprije obrtnicima članovima komorskog sustava kojima se omogućava kreditiranje do 30.000 eura nabavka osnovnih sredstava s povratom do sedam godine kao i investicijski krediti do 250.000 eura s povratom do 10 godina.

Oglas

Predstavnici banaka i obrtnika izrazili su zadovoljstvo ležernim načinom prezentacije kao i upoznavanjem s izmjenama i novostima u financiranju kroz poslovanje Hrvatske banke za obnovu i razvitak.