Projekt ePodnesak „Od analognog do digitalnog“

Ilustracija

Namjera je da do kraja godine gotovo svi predmeti prema prekršajnim sudovima idu digitalnim putem, bez printanja i hrpe papirologije, što znači veliki iskorak za pravosuđe.

Na  Prekršajnom sudu u Gospiću  i u Policijskoj postaji Gospić pri PU Ličko-senjskoj od 06. srpnja otpočinje  pilot projekt e Podnesak, koji predstavlja predstavlja veliki korak u procesu digitalizacije unutar pravosudnog sustava.

Nastavak ispod oglasa

Sustav ePodnesak je servis elektroničke razmjene podataka između RH MUP-a i prekršajnih sudova, preko kojeg RH MUP ima mogućnost elektroničkog   podnošenja četiri vrste prekršajnih akata – optužnog prijedloga, prigovora protiv obveznog  prekršajnog naloga, prigovora protiv prekršajnog naloga te izjave za donošenje odluke o prekršaju na temelju sporazuma.

Namjera je Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske u suradnji sa  RH  Ministarstvom  unutarnjih poslova da se poslovni procesi u potpunosti, koliko je god to moguće, informatiziraju,  odnosno da se suci i službenici rasterete nepotrebnog administriranja i da se papiri izbace iz prekršajnog sudovanja.

Ovaj pilot projekt uspješno je započet  6. ožujka 2017. godine na Prekršajnom sudu u Varaždinu, s tim da svi pilot projekti služe da se prouče sve prednosti i  nedostaci projekta  u  praktičnoj primjeni, te da se nedostaci  pravovremeno otklone.

Jedan od glavnih ciljeva ovog hvalevrijednog projekta predstavlja suradnju sudbene i izvršne vlasti na  način da Republika Hrvatska dobije primjereno sudovanje u grani prekršajnog prava, koje će doprinijeti boljem funkcioniranju države, a projektom će biti obuhvaćeni, prema unaprijed pripremljenom rasporedu, svi prekršajni sudovi u Republici Hrvatskoj.

Tako bi  do kraja godine bi elektronička razmjena podataka trebala zaživjeti u svim policijskim upravama i prekršajnim sudovima u Hrvatskoj, uz napomenu

da su u RH  svi prekršajni sudovi prošle godine primili gotovo 150.000 predmeta, od čega više od 115.000 ili 78,23 posto od straneRH MUP-a.

L.O./Ž.V.