Od ponoći izborna šutnja

0

U ponoć je na snagu stupila izborna šutnja. Traje danas te sutra na izborni dan. Završava sa zatvaranjem birališta, u 19 sati.

Upravo završena službena kampanja za parlamentarne izbore trajala je samo nepuna tri tjedna i zapravo je ušla u povijest kao najkraća kampanja otkada je demokracije u našem političkom životu.

Oglas

Izborna šutnja već traje u inozemstvu, gdje se glasovanje provodi u subotu i nedjelju, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima.

Zbog vremenske razlike, prvi su na izbore izašli birači u Novom Zelandu.

Bira se 151 zastupnik

DIP je objavio da je za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koji će se održati 4. prosinca 2011. prihvaćeno 313 kandidacijskih lista i 48 kandidatura (56 kandidata) nacionalnih manjina koji biraju zastupnike u XII. izbornoj jedinici. Od prihvaćenih 313 lista, 285 je stranačkih, a 28 neovisnih. Samostalnih je lista 204 dok je prihvaćena i 81 koalicijska lista.

U 7. saziv Hrvatskog sabora bira se 151 zastupnik, što je dva manje nego za prošli saziv, a u deset izbornih jedinica građani će izabrati po 14 zastupnika. U 11.-oj izbornoj jedinici biraju se tri zastupnika, a u 12.-oj bira se ukupno osam zastupnika nacionalnih manjina. Za 151 mjesto natječu se 4382 kandidata. Dakle, za jedno mjesto bori se njih 29. Onaj tko ima ambiciju vladati Banskim dvorima i Hrvatskom iduće 4 godine, mora osvojiti najmanje 76 mandata.

U DIP-u najavljuju da će izborna povjerenstva po izbornim jedinicama najkasnije u roku 24 sata od zatvaranja birališta zbrojiti rezultate glasovanja na biračkim mjestima na svom području, dakle 5. prosinca do 19 sati.

Lika Online