Održana konferencija u Biskupiji Ličko-senjskoj u svezi blagoslova Crkve hrvatskih mučenika

0

GOSPIĆ – U Biskupiji Ličko-senjskoj održana je konferencija za novinare tijekom koje je bilo govora o nekim detaljima vezanim uz 11. rujna 2010. kada će se u Udbini blagosloviti Crkva  hrvatskih mučenika. Govoreći o duhovnoj važnosti   te crkve biskup dr. Mile Bogović istaknuo je kako su svoj obol izgradnji ovoga svetišta dali brojni građani iseljene i domovinske Hrvatske, ustanove, općine,  gradovi, županije i Vlada Republike Hrvatske. Cijeli je projekt započet 2005. godine uz pokroviteljstvo Hrvatskog sabora, ali se već 2007. godine izmijenio prvotni projekt zadarskog arhitekte Nikole Bašića. Novi je projekt ponudio zagrebački «Konstruktor» i njihovo je idejno rješenje prihvatio Organizacijski odbor za izgradnju crkve. Govoreći o tim detaljima biskup Bogović je istaknuo kako sadašnji oblik crkve podsjeća na  modificiranu srednjovjekovnu crkvu u Ninu, pa se na taj način povezuju staro i novo vrijeme. Također je zahvalio na ogromnoj potpori pri realizaciji ovoga projekta.

– Kada sam  razmišljao o mjestu gdje se pomoliti za sve hrvatske mučenike bitka na Krbavskom polju koja je nesretno okončana pod Udbinom pokazala se kao pravo mjesto. Kako nas je učio papa Ivan Pavao II. valja nam ostaviti u sjećanju sve one koji su kroz stoljeća  mučeništvom dokazali svoju ljubav prema vjeri, obitelji i Domovini. Ova će crkve na simboličan način objediniti sve te nedužne mučeničke žrtve. Dao sam ideju da se podno Crkve hrvatskih mučenika načini zajednička kosturnica za sve hrvatske mučenike čiji se zemni ostaci  nalaze diljem Europe, posebice onih koji su stradali nakon II. svjetskog rata. Ovaj  projekt je svehrvatski u punom smislu te riječi. Osim donatora svoje su priloge davali brojni vjernici, a novac je prikupljan i po hrvatskim katoličkim misijama na svim kontinentima, rekao je biskup dr. Mile Bogović.

U ime Glavnog organizacijskog odbora o događajima 11. rujna govorio je biskupijski vikar mons. Tomislav Šporčić.  Prema njegovim riječima ove se subote na Udbini očekuje do 15 tisuća hodočasnika i gostiju iz cijele Hrvatske  kao i BiH. Najavljene su  najmanje  od 22 veće grupe vjernika iz udaljenijih dijelova Domovine, a glavno parkiralište ove će godine biti podno Udbine. Na početku misnog slavlja crkvu će posvetiti sarajevski nadbiskup dr. Vinko Puljić, a ključeve crkve biskupu Bogoviću će simbolički predati direktor «Konstruktora»  Željko Žderić.  Za izgradnju Crkve  hrvatskih mučenika do sada je utrošeno oko 40 milijuna kuna, a osim nekih detaljnih uređenja najvažniji  će posao biti vezan uz izgradnju oltara. Biskupijski  ekonom vlč. Nikola Turkalj u svojem je izlaganju napomenuo kako  će su nedaleko od nove crkve pronađeni ostaci srednjovjekovne crkve sv. Nikole i staro groblje. Svi posmrtni ostaci koji su pronađeni tijekom iskapanja i radova na novoj crkvi sahranjeni su u zajedničku grobnicu. Misno slavlje ove će se subote održati  ispred crkve hrvatskih mučenika i na prostoru srednjovjekovne crkve. Na konferenciji se novinarima obratio i direktor  biskupijskog Caritasa vlč. Luka Blažević. Još se jednom zahvalio na svim prilozima koje građani, ustanove i institucije daju za ovu prigodu te najavio još jednu humanitarnu nogometnu utakmicu. U četvrtak od 16 sati na stadionu «Balinovac» u Gospiću susrest će se «Veterani ’98», selekcija naših vrhunskih nogometaša i ekipa svećenika Gospićko-senjske biskupije. Cijena ulaznica je simboličnih 20 kuna.

Na subotnjoj svečanosti očekuje se dolazak predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, potpredsjednika Vlade RH dr. Darka Milinovića, župana Ličko-senjskog Milana Jurkovića, kao i svih gradonačelnika i načelnika općina s prostora Ličko-senjske županije i šire.

Tijekom konferencije biskup Bogović je predstavio novu knjigu vezanu uz 10 godina od utemeljenja Gospićko-senjske biskupije. Knjiga nosi naslov «Žao mi je naroda», a riječ je o izboru najzanimljivijih novinarskih uradaka, intervjua, kolumni, reportaža i vijesti vezanih uz Biskupiju i pastirski  rad biskupa mons. dr. Mile Bogovića.

M. S.