Održana sjednica Županijske skupštine

Za današnju sjednicu Županijske skupštine predsjednik Marijan Kustić predložio je Dnevni red od ukupno 16 točaka koji je započeo Aktualnim satom. Zbog obaveza Kustić je morao izostati s početka Skupštine koju je najprije predvodio njegov zamjenik Zlatko Fumić (HSS).

Na upit vijećnika Berislava Kostelca (HSP) o stanju u zdravstvu, s naglaskom na područje Otočca, odgovarao je župan Ernest Petry.

Nastavak ispod oglasa

-Drago mi je što ćemo upravo sutra u Otočcu otvoriti novo, prošireno parkiralište kod Doma zdravlja. Prije desetak dana smo kao Županija uputili zahtjev u Ministarstvo zdravstva i prijedlog odluke o minimalnim financijskim standardima za decentraliziranim sredstvima u kojem smo tražili dodatnih milijun kuna kako bi se uredio stacionar u Domu zdravlja Otočac. Ukupna vrijednost ulaganja iznosila bi oko 811 tisuća kuna, kazao je župan Petry.

Nezavisni kandidat Danijel Tušak tražio je pojašnjenje vezano uz uhićenja u INA-i i upitao jesu li ugroženi radovi na plinofikaciji Ličko-senjske županije. Tušak je također pitao o problematici reforme zdravstva, pri čemu je naglasio kako je Dom zdravlja u Otočcu prošlu godinu završio s ogromnim minusom i blokadom. Osim ovoga, Tušak je usporedio budući rezultat spajanja Domova za starije i nemoćne čiji je ukupni dug premašio 6 milijuna kuna.

Župan Petry je istaknuo poznate činjenice.

-U razgovorima s koncesionarima plinofikacije Gospića tada još nije postojala afera vezana uz INA-u i plin. Naravno da nam je u interesu nastaviti započeti posao. Radovi na plinofikaciji započeli su prije dva mjeseca, a još prije godinu dana krenula je plinofikacija gospodarskog pogona „Kalcit“ u Gospiću. Taj je pogon spojen na centralni plinovod, ali vam ne mogu reći je li započela probna faza rada. Sretan sam što se Gospić, a uskoro i Otočac, spajaju na magistralni plinovod. Bez obzira na trenutnu situacija s plinom i drugim energentima. Optužnice vezane uz navodne pronevjere vezne uz plin u INA-i neće imati utjecaja na plinofikaciju naše Županije.
Vezano uz pitanje zdravstva treba reći da smo i protekloga tjedna imali sastanak u Ministarstvu zdravstva. Zakon o zdravstvu je u pripremi i predviđa se da će u svakoj županiji postojati jedan Dom zdravlja, a u ostalim mjestima ispostave. Naša Županija je najveća u Hrvatskoj i za sada je o tome rano govoriti. Što se tiče financijskih minusa nastojat će se riješiti jer nitko ne želi takvo opterećenje, zaključio je župan.

Vijećnik Ante Dabo (LiPO) ustvrdio je kako je Županija uvećala koncesijska prava na plaži Zrće i zaključio kako je „tužno i nakaradno na što sada ta plaža izgleda“. Izvan ugovora i prostornih planova. Na pitanje je odgovorila pročelnica županijskog Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović.

-Naše povjerenstvo je obišlo plaže kao i svake godine. Prije konca mjeseca studenog Povjerenstvo će realizirati izvješće i dostaviti ga Županijskoj skupštini na razmatranje i usvajanje, kratko je rekla je pročelnica Rukavina Stilinović.

Župan Ernest Petry je članovima Skupštine definirao osnovne značajke budućeg Centra brdsko-planinske poljoprivrede, kao i module koji svojim djelovanjem obuhvatili sve potrebe vezane uz novi gospodarskih zamah i razvoj OPG-a na ovim prostorima. Također se osvrnuo i o planovima HEP-a vezano uz ekološke izvore energije koji će se realizirati u Ličko-senjskoj županiji.

Vijećnik i potpredsjednik Županijske skupštine Zlatko Fumić zahvalio se županu na velikom angažmanu kako bi se riješio problem otkupa mlijeka. Fumić je također zahvalio što je župan proglasio stanje elementarne nepogode na području Općine Brinje zbog katastrofalne suše.

Pri koncu Aktualnog sata predsjedanje Skupštinom preuzeo je Marijan Kustić.

Vijećnik Darko Milinović (LiPO) izjavio je kako je jedan internetski profil koji pun optužbi o poduzeću Lika-ceste.
Kako je rekao ondje je navodno je puno kriminala, puno je izvlačenja novca, puno je svega. Pročitao je i neka imena i postavio pitanje županu: štitite li neke rukovodne kadrove?. Također je sistematizaciju u tom poduzeću nazvao klasičnim primjerom sukoba interesa. Također je naveo i pročitao navode po kojima su neki ugledni rukovodioci ove firme i ŽUC-a čak preko firmi kupovali dijelove za vlastite automobile.

Odgovorio mu je župan Ernest Petry.

– Budući je Županija osnivač ove tvrtke tražit ću reviziju poslovanja Lika-cesta, a onda ćemo o svemu izvijestiti Županijsku skupštinu. Ove individualne optužbe i sumnje na neke ljude zaista nisam pratio. Za to najprije postoji Facebook gdje postoji mnoštvo neutemeljenih optužbi. Kao osnivači ćemo tražiti iscrpna izvješća od direktora Lika-cesta, Nadzornog odbora i nakon toga reviziju. Mislim da je to najbolji put za istinu, zaključio je župan Ernest Petry.

L. O.