Održano predavanje “Amsterdam – Venecija sjeverne Europe”

0

Sinoć je u KIC-u Gospić održano putopisno predavanje na temu Amsterdam – Venecija sjeverne Europe. Ovaj multikulturalni grad, gospićkoj publici, predstavio je Toni Ganjto, turistički pratitelj i veliki poznavatelj i ljubitelj Amsterdama i Nizozemske.

Amsterdam je glavni grad i važno gospodarsko i kulturno središte Nizozemske. Smješten je na ušću rijeke Amstel i broji oko 760 tisuća stanovnika. To je grad sa 300 kanala, otuda i naziv „Venecija sjeverne Europe“. Amsterdamski kanali upisani su na UNESCO-v popis svjetske baštine u Europi. U gradu ima preko 200 muzeja ( Van Gogh, Nemo Amsterdam, kuća Ane Frank itd) i preko 120 galerija što ga čini prvim gradom u Europi po broju muzeja i galerija na metar kvadratni.

„Kad pomislite na Amsterdam prvo što vam na pamet padne su tulipani, sir i vjetrenjače, no iza tih klišeja se nalaze zaista zanimljive priče. Neke od njih možete pronaći u Muzeju Zaanse Schans koji je zapravo muzej klompi, a čim uđete unutra vidjeti čete koliko su drvene klompe važne za Amsterdam i Nizozemsku. Tu je i Bloemanmarkt na kojemu možete kupiti tulipane, a ako ste ljubitelj sira svakako posjetite Reypenaer gdje možete degustirati najbolje nizozemske proizvode“, istaknuo je Toni.

U Amsterdamu biciklisti imaju više prava od vozača automobila. Amsterdam je jedan od rijetkih gradova koji je čitav prilagođen za bicikliste. Amsterdamska Crvena četvrt jedna je od najpoznatijih takvih četvrti na svijetu, a popularna je po zaista velikom broju „lakih“ (ali skupih), djevojaka, mladića, transseksualaca i ostalih. To je najmultikulturalnija četvrt u Europi.

„Možemo reći da je Amsterdam grad sa 100 lica, grad koji je savršeno spojio liberalni način razmišljanja svojih stanovnika sa tradicijom“.

L.O./KIC