Održivi razvoj u srcu prirode: U tijeku je velika rekonstrukcija staza unutar NP Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera, jedan od najistaknutijih prirodnih dragulja Hrvatske, kreće u značajnu transformaciju svojih ključnih staza, prvi put nakon više od 35 godina. Dvije staze, jedna od naselja Mukinje prema zgradi dr. Ivo Pevalek i druga od Hladovine prema Velikoj Poljani, bit će u potpunosti rekonstruirane. Ova obnova ima za cilj unaprijediti iskustvo posjetitelja parka te poboljšati radne uvjete zaposlenika.

Tomislav Kovačević, ravnatelj Nacionalnog parka, istaknuo je važnost ovog projekta, naglašavajući da će rekonstruirane staze omogućiti ugodniju šetnju do ulaza u park, uz dodatne sadržaje poput klupa za odmor. Kovačević je također napomenuo da je ova investicija dio većeg plana poboljšanja infrastrukture parka.

Nastavak ispod oglasa

-Uz svakodnevne rekonstrukcije staza u Nacionalnom parku, obnova ovih staza iznimno je značajna kako za naše posjetitelje tako i za stanovnike jer će se na proljeće iz naselja Mukinje uređenom stazom moći prošetati do samog ulaza u Park. Staza će biti popločana a imat će i klupe za odmor. Godinama nasipamo ovu stazu nakon većih oborina a sad ćemo je kultivirati i učiniti ugodnijom za šetnju. Brojni naši djelatnici kao i posjetitelji svakodnevno hodaju ovom stazom iako je često derutna zbog oborinskih voda. Ova investicija spada u manji dio investicija koji se odvija u Parku a sve kako bi boravak i obilazak Parka bio ugodniji, kazao je Kovačević.

Značajan aspekt projekta je i njegov utjecaj na održivi turizam. Globalno priznata organizacija Green Destinations pratit će napredak parka, potvrđujući posvećenost očuvanju prirode. Očekuje se da će, uz povoljne vremenske uvjete, obnovljene staze biti gotove do proljeća, što će obogatiti doživljaj posjetitelja Plitvičkih jezera.

Inicijativa obnove staza dio je šire strategije Nacionalnog parka Plitvička jezera, usmjerene na očuvanje prirode i promicanje održivog turizma, čime se nastoji osigurati dugoročna zaštita i valorizacija ovog jedinstvenog prirodnog područja.

L.O.