Ogulinci najbolji na vjeronaučnoj olimpijadi

0

U ponedjeljak je u osnovnoj školi Kralja Tomislava na Udbini  održana vjeronaučna olimpijada za vjeroučenike osnovnih i srednjih škola s prostora Gospićko-senjske biskupije na temu „Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu“.Nastupilo je 20 ekipa iz osnovnih škola  te šest srednjoškolskih ekipa s ukupno 104 natjecatelja uz 26 mentora. Molitveni uvod održala je na početku voditeljica stručnog vijeća za  vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Ivona Rendulić, nakon čega su učenici škole održali kraći umjetnički program.

Sudionike je na početku pozdravio predstojnik Katehetskog ureda vlč. Nikola Turkalj koji je poručio da je ova 19.-ta godina kako biskupija organizira vjeronaučnu olimpijadu  uz zahvalu domaćinu na trudu pri organizaciji olimpijade u mjestu drevne Krbavske biskupije.  Sudionicima su se zatim obratiliravnatelj škole domaćina Mirko Dragičević kao i župnik i dekan Udbinski Josip Šimatović, a otvaranju je nazočio i ličko-senjski župan Darko Milinović.

Vjeronaučnu olimpijadu otvorio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić koji je tom prilikom poručio da su znanja iz vjeronauka najspecifičnija jer uz njih bolje spoznavamo Boga a Božje zapovijedi nas uče živjeti međuljudske odnose.  Biskup je poručio sudionicima olimpijade  da rastu u vjeri i znanju kao dobri i plemeniti ljudi koji izgrađuju međusobno bratstvo među svim ljudima neovisno o naciji ili vjeri.

Nakon provedenih pisanih testova, tombole, pobijedila je Prva osnovna škola Ogulin sa 55,75 bodova, ispred OŠ Slunj sa 51,25 bodova te OŠ Zrinskih i Frankopana PŠ Ličko Lešće sa 38 bodova.  Za pobjedničku ekipu nastupile su Marija Bacanović, Martina Vučetić, Patricija Šprajc i Ema Leoni Brozović uz mentoricu Ivonu Rendulić. Kod srednjih škola pobijedila je Gimnazija Bernardina Frankopana iz Ogulina  sa 66,5 bodova ispred Srednje škole Senj sa 47,25i Srednje škole Slunj 45,25 bodova. Za pobjedničku ekipu ogulinske gimnazije nastupile su Marija i Jelena Galović, Luka Krznarić i Doris Božičević uz mentoricu Anu Puškarić. Predsjednik povjerenstva za provedbu natjecanja bio je član državnog povjerenstva  Franjo Puškarić a značaju ulogu imala je i tajnica KU s. Robertina Medven.

Svi sudionici vjeronaučne olimpijade posjetili su Crkvu hrvatskih mučenika i memorijalni park hrvatske memorije gdje ih je o ovom nacionalnom svetištu informirao voditelj vlč. Josip Šimatović.

Zvonko Ranogajec/GSB