Opasni zatvorenici ostaju u centru Gospića, privatni interesi zaustavili projekt od 70 milijuna eura i 250 novih radnih mjesta

0

Kao što je bilo i očekivano nakon silnih opstrukcija pojedinaca, Grad Gospić primio je dopis od Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, kojim se obavještava o jednostranom raskidu Sporazuma o realizaciji projekta izgradnje Kaznionice u Gospiću.

Sporazum, koji su potpisali Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ličko-senjska županija i Grad Gospić, trebao je rezultirati izgradnjom nove kaznionice, čime bi se poboljšali uvjeti zadržavanja i sigurnosti u ovom dijelu Hrvatske.

Međutim, obrazloženje Ministarstva pravosuđa i uprave ukazuje na to da je do prekida došlo nakon što Gradsko vijeće Grada Gospića nije usvojilo potrebne izmjene Prostornog plana uređenja Grada Gospića. Takve izmjene bile su preduvjet za nastavak projekta, na što se Grad Gospić ranije obvezao potpisivanjem Sporazuma.

Ovaj korak nazad u realizaciji projekta od 70 milijuna eura, koji je trebao stvoriti 250 novih radnih mjesta, izazvao je razočaranje među zagovornicima projekta i brojnim građanima.  Oni su isticali kako bi izgradnja kaznionice na periferiji grada ne samo poboljšala sigurnosne uvjete nego i omogućila premještaj najopasnijih kriminalaca iz sadašnjeg zatvora u centru grada.

Unatoč očekivanjima da će se projekt realizirati, čini se da su privatni interesi pojedinaca, koji su opstruirali napredak projekta, ovoga puta prevladali. Ova odluka ostavlja neizvjesnu budućnost za poboljšanje uvjeta zatvorske infrastrukture u Gospiću i zadržava status quo, pri čemu najopasniji kriminalci ostaju u srcu grada.

L.O.