Općinsko vijeće Plitvičkih jezera o proračunu i zapošljavanju

1

U aktualnom satu sjednice Općinskog vijeća brojni vijećnici su postavljali pitanja Načelniku općine o problemu zapošljavanja i otkaza zaposlenika s područja općine Plitvička Jezera s istovremenim zapošljavanjem na njihova radna mjesta novih s područja drugih gradova Like. Isto tako nezavisni vijećnik Branko Sokač je postavio je pitanje izbora ravnatelja u OŠ dr. Franje Tuđmana i odbijanja 7 kandidata učitelja sa područja općine Plitvička Jezera , a potom izborom učitelja Lončara za ravnatelja iz Otočca. Tražilo se očitovanje Načelnika općine što je općinska vlast poduzela da se takav izbor više nikada ne ponovi.

Načelnik općine Ivica Kukuruzović je u svojem odgovoru istaknuo da je on kao Načelnik jasno stao na stranu izbora učitelja sa područja Općine Plitvička Jezera jer je to u interesu Općine, roditelja i učenika.

Vijećnici su podsjetili kako Općina Plitvička Jezera izdvaja i sredstva za funkcioniranje Škola na područja Općine kao I Doma zdravlja, ali da se Općinu ništa ne pita kada su u pitanju kadrovska rješenja u tim ustanovama, što je nedopustivo.

Vijećnik Pero Aračić postavio je pitanje nemogućnosti dobivanje dozvole od Nacionalnog parka Plitvička Jezera za obavljanje usluge taxi prijevoza za goste hotela. Naime, Ivo Šimić, koji ima taxi službu i koji plaća sve poreze u Općini Plitvička Jezera i koji bi zaposlio još jednog radnika , nažalost, nemože dobiti pozitivni odgovora od ravnatelja Nacionalnog parka mr. Branislava Šutića. A istovremeno gosti hotela se prevoze na “divlje” putem usluge zaposlenika Hotela.

Načelnik je obećao da će pokušati što je u njegovoj moći da se omogući registriranom obrtu Slobodan rad i na području Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Vijećnici su postavili i zasebnu točku Dnevnog reda o problemima zapošljavanja na području općine Plitvička jezera.

U raspravi je istaknut problem da u na čelu institucija kao Dom zdravlja Korenica i OŠ dr. Franje Tuđmana , Naconalni park Plitvička jezera su ravnatelji koji putuju iz Otočca, kao i brojni zaposlenici u NPPJ , a da stanovništvo Općine Plitvička Jezera teško dobiva posao što indirektno utječe i na Proračun općine Plitvička Jezera i gospodarsku i socijalnu sliku Općine. Istaknut je stari problem da Upravno vijeće NP Plitvička jezera nema niti jednog predstavnika iz općine Plitvička Jezera, a u njemu sjede predstavnici iz Gospića ili drugih mjesta.

Vijećnici su podržali da se o tom problem treba i dalje raspravljati i donijeti konkretne Zaključke na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća, jer stanovništvo Općine Plitvička jezera to i očekuje od svojih vijećnika i općinske vlasti.

Nezavisna općinska lista Pero Aračić koja ima 4 vijećnička mandata u Općini Plitvička Jezera ipak je podržala donošenje Općinskog Proračuna za 2011. godinu uz izrečenu zamjerku aktualnoj koaliciji HDZ-SDSS da se više ne bi smjelo događati da se Proračun donosi 2 dana prije Zakonom predviđenog roka.

Nedonošenjem Proračuna dovelo bi Općinu do novih izbora za Općinsko vijeće općine Plitvička Jezera, koje u ovoj ekonmskoj situaciji ne bi nikome koristilo.

mir/bib