OPREZ: Ministarstvo zdravlja i turizma upozoravaju na vrućine!

0

S obzirom na najave velikih vrućina tijekom ljetnih mjeseci, donosimo nekoliko preporuka kako se ponašati tijekom visokih temperatura.

Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, naporan fizički rad, alkohol i napitke s previše kofeine i šećera. Pijte redovito i puno tekućine, a jedite češće manje obroke.

Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu, čak ni na nekoliko minuta.  Ukoliko je moguće, rashladite tijelo nekoliko puta dnevno, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, a sobnu temperatura držite do 32°C danju i i 24°C noću.

Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje i zatvorite vrata i prozore.

Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, a kad izlazite obucite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.

I na kraju, ne zaboravljajte druge, nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami.  Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše, nazovite Hitnu pomoć na broj 194 ili Centar 112 i savjetujte se s liječnikom.

LO