OŠ “Anž Frankopan” Kosinj ponovno se pridružila borbi protiv raka dojke s projektom “Ružičasti listopad”

0

Osnovna škola „Anž Frankopan“ Kosinj četvrtu se godinu zaredom uključila u projekt „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“ u Međunarodnom mjesecu protiv raka dojke. Tijekom akcije učenici su nosili simboličnu vrpcu te su dobili edukativne letke s porukom „Mama, budi zdrava“ koje će predati svojim majkama, bakama ili drugim ženama kako bi ih podsjetili na važnost preventivnih pregleda i brige o vlastitom zdravlju. Jer briga o vlastitom zdravlju jest i briga za cijele obitelji.

Učenici su upoznati s važnosti razvoja zdravih stilova života u svrhu očuvanja zdravlja i prevencije bolesti, posebno malignih oboljenja. Ovaj nacionalni projekt organizira Udruga SVE za NJU još od 2017. godine kako bi podigla svijest i odgovornost žena za vlastito zdravlje, posebno zdravlje dojki.

U Republici Hrvatskoj se ovaj projekt provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u velikom broju škola diljem Hrvatske.
Ovaj projekt nagradila je Europska komisija nagradom EU Health Award. Iz Osnovne škole „Anž Frankopan“ Kosinj učenici poručuju: „Mama, budi zdrava!“

L. O.