Osama Bin Laden ubijen u napadu američkih snaga

1

Osnivač i vođa Al-Qa’ide Osama bin Laden ubijen je u akciji američkih snaga u Pakistanu, objavio je američki predsjednik Barack Obama. Pravda je zadovoljena, kazao je Obama. Tijelo najtraženijeg svjetskog terorista preuzele su američke snage, a njegov identitet je utvrđen DNA analizom.

U vojnoj operaciji izvedenoj na tmelju obavještajnih podataka u mjestu Abotabad nedaleko od Islamabada ubijeni su i članovi Bin Ladenove obitelji. Nijedan američki vojnik nije stradao.

Obama je upozorio Amerikance da ostanu na oprezu i nakon Bin Ladenove smrti. Nema nikakve sumnje da će Al-Qa’ida nastaviti s napadima na nas. Moramo ostati budni i u domovini i u inozemstvu”, rekao je. State Department je odmah nakon Bin Ladenova ubojstva upozorio Amerikance na moguće protuameričko nasilje u svijetu i pozvao ih na oprez, ograničeno kretanje te na izbjegavanje masovnih okupljanja i prosvjeda u područjima u kojima bi moglo doći do nasilja.
Nakon objave informacije o smrti terorista odgovornog za napade na njujorške tornjeve blizance 11. rujna 2001., počelo je spontano okupljanje građana na ulicama američkih gradova. Slavi se ispred Bijele kuće, ali i na mjestu gdje su nekada stajali srušeni tornjevi u New Yorku.

Bivši američki predsjednik George W. Bush Bin Ladenovu smrt nazvao je američkom pobjedom. Borba protiv terorizma se nastavlja, ali večeras je Amerika poslala jedinstvenu poruku da je pravda zadovoljena bez obzira na uloženo vrijeme, kazao je Bush. Bill Clinton čestitao je Obami, nacionalnom sigurnosnom timu i vojnicima što su Bin Ladena priveli pravdi nakon desetljeća zločinačkih napada Al-Kaide. Newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg izrazio je nadu da će ubojstvo vođe Al-Kaide donijeti utjehu onima koji su izgubili najbliže u napadima na tornjeve WTC-a.

Britanski premijer David Cameron ocijenio je da je smrt Osame bin Ladena veliko olakšanje za ljude u svijetu. Treba se prisjetiti onih koje je ubio Osama bin Laden i svih onih koji su izgubili drage osobe. Također treba zahvaliti onima svijetu koji neumorno rade da nas zaštitite od terorizma. Njihov se posao nastavlja, kazao je Cameron. Vijest je pozdravio te američkim vlastima čestitao i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Osama bin Laden osumnjičen za planiranje niza terorističkih napada protiv SAD-a. 1999. FBI ga je postavio među deset najtraženijih osumnjičenika zbog njegove umješanosti u napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998 godine. Vrhunac je postignut 11. rujna 2001. kada su teroristi oteli četiri aviona na komercijalnim letovima i s dva aviona zaletjeli se u Svjetski trgovački centar. Tadašnji američki predsjednik George W. Bush zatražio je od afganistanskih vlasti da predaju Osamu bin Ladena. Oni su to odbili i uslijedio je američki oružani odgovor. To je dovelo do pada talibanske vlasti u Afganistanu ali ne i do uništenja terorističke mreže Al Qaede i hvatanja Osame bin Ladena.

 

HRT / HRsvijet