Osnovana Hrvatska bunjevačka stranka u Krivom Putu

0

U Krivom Putu, nedaleko Senja, održana je osnivačka skupština Hrvatske bunjevačke stranke koja će biti, kako je kazano, biti stranka svih Bunjevaca sa područja Grada Senja i šire.
Na osnivačkoj skupštini nazočili su brojni Bunjevci, sa područja Ličko senjske županije, predsjednik Županijske skupštine i predsjednik ŽO HDZ LSŽ Darko Milinović, župan Ličko senjski Milan Kolić, dožupan Sanjin Rukavina, Krunoslav Tomljanović predsjednik HNS Senja, Vladimir Skorup predsjednik HSS Senja te predstavnici političkih stranaka sa područja Grada Senja, te brojni stanovnici.

Ideja o osnivanju Hrvatske bunjevačke stranke potekla je zbog velikog interesa ljudi, jer preko 80 posto stanovništva sa šireg područja Grada Senja čine Bunjevci. Putem političkog djelovanja jedino je moguće mijenjati trenutačne gospodarsko političke prilike stoga je inicijativa za osnivanje ove stranke usmjerena na ostvarivanje prava i zastupanje interesa Bunjevaca sa ovoga dijela Hrvatske. Namjera je da se u stranci okupe nekompromitirani ljudi, koji žele dio svoga vremena posvetiti dobrobiti svoga kraja. Stranka će biti otvorena za suradnju sa svima, kojim je cilj prosperitet grada Senja i cijelog senjskog područja. Jedan od osnovnih ciljeva stranke je zaustavljanje raseljavanja Bunjevaca, pada broja stanovnika i stvaranja uvjeta da stanovništvo koje živi ovdje, da se tu i zadrži. Bunjevci su se prije 400 godina naseljavali na ova područja, Podvelebitsko primorje, Gorski Kotar, Liku tako da se Bunjevci najjača hrvatska grana na ovim gorskim odnosno planinskim prostorima.
Predsjedništvo Hrvatske bunjevačke stranke naredne četiri godine vodit će Devčić Milan, Jančić Marin, Pavelić Milan, Pintar Tomislav, Prpić Marko, Prpić Zlatko, Tomljanović Branko, Tomljanović Ivan, Tomljanović Ivica, Tomljanović Zlatko i Vukelić Tomo.
Za predsjednika Hrvatske bunjevačke stranke jednoglasno je izabran Marko Prpić Milandina – Senior, dopredsjednici su Ivan Tomljanović, Milan Devčić, Ivica Tomljanović i Zlatko Prpić, dok je za tajnika stranke izabran Zlatko Tomljanović.
U Nadzorni odbor izabrani su Andrej Jančić, Ivan Krmpotić, Marko Prpić Junior, Vlado Prpić i Milan Šojat.

Marko Prpić Miladina
Marko Prpić Miladina
Predsjednik Hrvatske bunjevačke stranke Marko Prpić Miladina istaknuo je da će osnovni ciljevi stranke biti poboljšanje života u ruralnim dijelovima Grada Senja, Županije Ličko senjske te da se stvore uvjeti kako bi stranka izašla na predstojeće lokalne izbore za Gradsko i Županijsko vijeće. Istaknuo je niz programa kroz koje će djelovati, socijalne, društvene, otvaranje novih radnih mjesta, podizanje poduzetništva, stvaranje kvalitetnih uvjeta za razvoj turističkih djelatnosti. Stranka je orijentirana strankama centra i desnog centra uz mogućnost suradnje sa svim ostalim strankama koje imaju načelo pravednosti, jednakosti, uvažavanja i vrednovanja Domovinskog rata i zaštite hrvatskog identiteta, kazao je predsjednik Hrvatske bunjevačke stranke Marko Prpić Miladina.
Na njegove se riječi nadovezao dopredsjednik stranke Ivan Tomljanović kazavši da je ovo povijesni dan za Krivi Put ali i za politički život Grada Senja gdje će nastojati da bar kroz jednog vijećnika u sljedećem mandatu kreirati dio politike Grada Senja za što misli da sada nije u redu. Svojim djelovanjem nastojat će poboljšati život mladih ljudi, otvaranje novih proizvodnih radnih mjesta, kazao je dopredsjednik Hrvatske bunjevačke stranke Ivan Tomljanović.
Dražen Prša