Osnovana Udruga PJP “Sokolovi – 1991”

1

Na dan međunarodnog priznanja RH 15.siječnja, u hotelu „Zvonimir“ u Otočcu , s početkom u 18,00 sati osnovana je Udruga Posebne jedinice policije iz Domovinskoga rata „Sokolovi 1991“.

Za predsjednika udruge jednoglasno je izabran Milenko Kovačić, za dopredsjednika Tomislav Majetić, dok je Ivan Bižanović tajnik udruge.
U predsjedništvo udruge imenovani su: Nikola Cvitković, Jure Mravinac i Milan Matasić.Za predsjednika Glavnog odbora izabran je Slaven Orešković, a za članove Zdenko Kolak i Tomica Burić, Emil Orešković, Milan Pećarić i Slavko Dujmović. Za predsjednika Nadzorni odbor udruge izabran je Marin Kostelac, a članovi su Ivica Dujmović i Jure Hudorović, a u Sud časti Marijan Burić, Stipe Kraljić i Stjepan Majer.

Oglas

Tajnik Udruge Ivan Bižanović naglasio je kako će UPJPDR „Sokolovi 1991“ biti značajan subjekt u životu mjesta, ali i šire, zaštitit će dostojanstvo Domovinskoga rata i njegovih sudionika, te će se brinuti o zaštiti prava obitelji hrvatskih branitelja. Drago mi je da se nas preko 40 suboraca okupilo večeras nakon 19. godina i to na dan 15. siječnja, dan kada je RH međunarodno priznata. Mnogi žele kriminalizirat braniteljsku populaciju, prikazivati nas kao srebroljubce koji žele dobro živjeti bez rada za par dana ratovanja, prikazivati nas kao razbojnike i psihijatrijske slučajeve te na sve moguće načine rušiti ugled branitelja. Ako netko ima pravo govoriti o Domovinskom ratu onda smo to mi. Naša jedinica je bila prva legalna, oružana postrojba dragovoljaca, domoljuba, psiho-fizičkih sposobnih policajaca, lako naoružanih koji prvi pružaju otpor u obrani grada Otočca i ličko-senjske županije.

Predsjednik Milenko Kovačić najavio je aktivnosti Udruge i mogućnost formiranja braniteljske zadruge. Udruga je osnovana sa ciljem pružanja pomoći najugroženijim članovima udruge, te radi očuvanja vrijednosti istine o Domovinskom ratu. Nažalost ti ljudi koji su u Domovinskom ratu obavljali najteže i najsloženije zadaće zbog svoje samozatajnosti i skromnosti su u dobrom dijelu marginalizirani i gurnuti u stranu, dok neki koji nisu ni vidjeli pušku danas si uzimaju za pravo da govore o Domovinskom ratu, uglavnom u negativnom kontekstu, odnosno da govore kako je bilo i što se radilo na ratištu.

/ bib /