Osvrt: Zašto ću i ove godine glasovati za HDZ!?

12

Sjećajući se vremena početka Domovinskog rata i stvaranja slobodne i samostalne Hrvatske i njezinog nezaobilaznog sina doktora Franje Tuđmana, ne mogu sakriti svoje emocije ponosa i slave toga razdoblja. Nenaklonjene okolnosti velikosrpske agresije na Hrvatsku kada još nismo imali niti formiranu vojnu silu za obranu domovine, mnogi njezini sinovi i bez oružja goloruku stali su u obranu njezine državnosti. U okolnostima svoga odrastanja doživio sam trenutke zanosa i ponosa hrvatskih sinova koji su dočekali stvaranje samostalne Hrvatske države. Sjećam se jednog predizbornog skupa toga razdoblja na kojemu sam i sam sudjelovao kako je jedan čovjek meni jako dobro poznat umro pod zvucima intoniranja hrvatske himne . Sjećam se vremena kada su hrvatski domoljubi na trafostanici u rodoljubnom zanosu crtali hrvatski grb, a milicija ga je idući dan spalila. Sljedećeg dana oko trafostanice okupilo se je oko dvjestotinjak ljudi koji su štitili one koji su ponovno crtali isti grb. Patrola milicije samo je zaobišla mjesto i udaljila se da ne dođe do gužve. Kao mladić srednjoškolac u prvom razredu srednje škole doživio sam pad Vukovara vrlo emotivno slušajući svakodnevno istine o obrani grada i herojstvu njegovih branitelja, koji su nadljudskim naporima branili grad od četnika i jugovojske. Kroz srednju školu, a i dio studija pratio sam poteze najvećeg hrvatskog sina doktora Franje Tuđmana, koji je ispunio san svakog hrvatskog građanina-stvaranje samostalne i vječne Hrvatske. Mojim dolaskom u Zagreb počele su i opće opasnosti zbog napada zrakoplovstva JNA, a sjećam se i provođenja vremena u skloništu. Strah od sirena i boravak u skloništu u meni je postojala samo jedna nada da će sve prestati. Pitao sam se ima li kraja tom ratu i oslobođenju hrvatskoga teritorija. . Nakon akcije „Bljesak“ 1995.sjećam se pada razornih raketa na uže središte Zagreba i mnoštva ranjenih civila te televizijskih snimki mnoštva ranjenih Zagrepčana. Matura je bila kratko odgođena zbog ratnog stanja. Samo mjesec dana nakon moje mature i upisa na fakultet počela je akcija „Oluja“. Na televiziji nije bilo nikakvog programa, samo se danonoćno vrtio poziv doktora Franje Tuđmana građanima srpske nacionalnosti da se ne boje i ne napuštaju svoje domove. San o oslobođenju Hrvatske bio je ispunjen. Rado se sjećam tih godina, jer u mom srcu HDZ je od stvaranja Hrvatske države. On će tamo uvijek i ostati, jer jedan je doktor Franjo Tuđman i samo je jedna Hrvatska.
Napravio sam u ovom osvrtu kratki osvrt na prošlost s kojom se ponosim, a sada ću napraviti kratak pogled u budućnost. Mislim da je i budućnost Hrvatske kao i njezina obrana od agresora vezana upravo uz HDZ. Tendencije nekih političara i državnih institucija da se Hrvatska demokratska zajednica proglasi „zločinačkom organizacijom“ smatram trkeljanjem i prdežom. Budućnost Hrvatske vidim u Europskoj uniji gdje ona i pripada, a članstvo u Uniji bio je i san utemeljitelja Hrvatske države doktora Franje Tuđmana. Nedavno sam prolazio na trgu Alojzija Stepinca pokraj biste prvog hrvatskog predsjednika i vidio sam da svijetli od javne rasvjete, a njegov lik stoji i u centru Gospića. Čitajući Programa gospodarskog oporavka HDZ-a shvatio sam da će gospodarska politika u sljedećem mandatu, ustrajno i bez ostatka, biti usmjerena na dva bitna cilja:
• ubrzavanje rasta gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta,
• štednju i racionalizaciju u javnim financijama kako bismo smanjili i konačno uklonili negativnu razliku između prihoda i rashoda te tako smanjili javni dug. U takvim će okolnostima na rast gospodarstva dodatno pozitivno utjecati i pad kamatnih stopa do kojeg će doći zbog smanjenja deficita.
Krajem 2008. godine cijeli je svijet zahvatila najrazornija gospodarska kriza u posljednjih osamdeset godina. Hrvatsko se gospodarstvo, kao i gospodarstva svih država Europske unije, suočilo s posljedicama krize. Ipak, unatoč dubini krize Hrvatska je izbjegla njezine najpogubnije posljedice s kojima se danas suočavaju mnoge zemlje u našem okruženju, kao i neke od najjačih europskih i svjetskih ekonomija. Unatoč i dalje nepovoljnim kretanjima u domaćem i dijelu svjetskog gospodarstva već krajem 2010. godine ukinut je krizni porez. Kriza je uzrokovala smanjenje prihoda državnog proračuna, što je dovelo do povećanja deficita i povećanja javnog duga. Ipak, unatoč padu prihoda, mirovine, plaće liječnika, učitelja, profesora, vojnika, policajaca i mnogih drugih uvijek su isplaćene na vrijeme. Svi hrvatski državljani imali su i imaju na raspolaganju zdravstvenu zaštitu. Unatoč teškim vremenima briga za novorođene i njihove roditelje putem isplata porodiljinih naknada nije smanjena. Ulaskom u Uniju omogućiti će se mobilnost hrvatskih građana, studenata i radnika unutar Europske unije razvojem elektroničkih usluga za podršku studiranju, radu, zapošljavanju, stanovanju, umirovljenju itd.
Hrvatska demokratska zajednica uvijek je vodila računa o svim kategorijama stanovništva, a posebice o najugroženijima – umirovljenicima, rodiljama, mladima, braniteljima, nezaposlenima, osobama s posebnim potrebama. Tako će nastaviti i u budućnosti jer držim da je najvažniji element socijalne pravde sklonost suradnji i izgradnji društvenih odnosa na pravedan i djelotvoran način. U sljedećem će mandatu još intenzivnije raditi na ujednačenom razvoju Republike Hrvatske s ciljem daljnjeg smanjivanja razlika u razvijenosti naših županija.
Ulaskom u Europsku uniju sve će ove politike i nastojanja dodatno biti osnažene značajnim sredstvima iz Kohezijskih fondova, Fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda. Sredstva iz europskih fondova osigurat će dodatan zamašnjak ubrzanom i ravnomjernom razvoju hrvatskih krajeva i upravo je to bila jedna od temeljnih snaga koja nas je tijekom proteklih šest godina pregovora motivirala da ustrajemo i dovedeno pregovore do uspješnog kraja. Hrvatska demokratska zajednica u svom programu drži da je raznolikost hrvatskih županija, nadopunjavanje jadranskog i panonskog područja, nizinskih i brdsko-planinskih područja, hrvatsko bogatstvo i njezin kapital. Naša kultura i jezik, očuvanje prirodne i kulturne baštine preduvjet su našeg uspješnog članstva u EU.
Zbog svega ovoga što sam gore iznio odlučio sam i ove godine kao i do sada dati svoj glas Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Hrvatska ima svoju budućnost samo sa Hrvatskom demokratskom zajednicom, samo bih volio da se rodi još jedan sin ove Hrvatske kao doktor Franjo Tuđman, jer on je sva svoja obećanja i ispunio.

Piše:Mladen Njari