Otočac: Blagdan Male Gospe

Blagdan Male Gospe ili blagdan rođenja Blažene Djevice Marije svečano je danas 8.rujna, proslavljen u crkvi BDM na Poljicima.  Središnju svečanu i blagdansku misu  u 11,00  sati predvodio je  don.Anđelko Kaćunko, katedralni vikar u Gospiću .

U svom nagovoru don.Kaćunko je kazao: Odbor za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini odredio je da se za blagdan Male Gospe održi posebna propovijed. Naime, danas će naš biskup u 19 sati na Udbini blagosloviti dnevnu kapelu Marije Kraljice mučenika. Iz te propovijedi pod naslovom “Marija i mučeništvo – hrvatski mučenici”, koju je za cijelu našu biskupiju sastavio mr. don Antonio Čutura, župnik u Cvitoviću, ja ću vam, s malim izmjenama, prenijeti najvažnije naglaske.

Nastavak ispod oglasa

Dakle, ne može govoriti doslovce o Marijinu mučeništvu, ali njezino trpljenje u djelu spasenja pokazalo se snažno u onoj zgodi kad je u hramu Isusa prikazala Gospodinu. Tada je čula proročku riječ starca Šimunovu da će njezin Sin biti “znak osporavan”, a Marijinu dušu da će “probosti mač”. Starac Šimun je svojom porukom o Isusu i Mariji prešao okvire Staroga zavjeta i navijestio novozavjetno poslanje tek rođenog Mesije, ali je također navijestio Marijino mučeništvo.

I danas novi mač probija Marijinu dušu, da bi se otkrile misli onih srdaca koja nisu sklona hrvatskome narodu. Tako Marija i danas sudjeluje u mučeništvu svoje djece, ali štiti ih i pridružuje svome Sinu.

Jedinstvo Majke i Sina, koje je trajalo cijeloga života, svoj je vrhunac imalo na Golgoti – gdje je najbolje došlo do izražaja Marijino sudjelovanju u samom djelu otkupljenja. Marija je svojom majčinskom supatnjom pružila Kristu potporu. No tu istu potporu Marija danas pruža hrvatskome narodu i sudjeluje u njegovu mučeništvu. Svoje predrage sinove, hrvatske mučenike, kao njihova najvjernija odvjetnica vodi svome Sinu, a nama svima stoji na braniku, čuva našu svetu vjeru i hrvatski dom. Zato i u ovim kriznim trenutcima možemo imati nadu!

To je materinstvo rezultat Marijina sudjelovanja s Isusom u djelu našeg otkupljenja.

Dakle, Isus je već tada, kao proroštvo, Mariji povjerio i hrvatski narod. Povjerio joj je sve naše mučenike, sve one koji su svoju krv prolili za svetu vjeru i hrvatski dom. A po nalogu još jednog Marijina vjernog sina, blagopokojnog pape Ivana Pavla II., koji je jako volio hrvatski narod, mi danas popisujemo i štujemo svoje mučenike.

Također, sa zahvalnošću častimo Marijin majčinskid zagovor i obranu, u zajedništvu s vjernim hrvatskim mučenicima. Nadamo se da će – kao što je to bilo u Prvoj Crkvi – krv naših mučenika postati sjeme novih kršćana i predivnih plodova za cijeli naš narod.

Zato na kraju zavapimo: Najvjernija odvjetnice Hrvatâ i svi hrvatski mučenici, molite za nas.

Euharistijsko slavlje uveličali su pjevači crkvenog zbora Crkve Presvetog Trojstva iz Otočca, a za orguljama bila je s.Krešimira Vuleta.

Poslijepodne u 17,00 sati svetu misu predvodi mons.mr.Tomislav Šporčić – generalni vikar biskupije i otočki župnik a na kojoj će biti i blagoslov male djece.

I.B.