Otočac – Brojni izlozi zjape prazni

6

Izlozi brojnih poslovnih prostora u Otočcu, u glavnoj ulici Kralja Zvonimira ovih dana zjape prazni. Razlog tome je što su ti prostori sve redom bili trgovine odjeće ili obuće ili darovne trgovine. No, zbog nedostatka kupaca i posla jedan po jedan vlasnici tih prostora morali su stavljati ključ u bravu i zatvarati svoje trgovine ili prostore ponuditi nekome tko će iskušati sreću.

Zatvaranje starih obrtničkih radnji u gradskom središtu posljedica je novih gospodarskih i tržišnih kretanja, što dovodi do propadanja velikog broja malih trgovina, ali i zanatskih i drugih usluga. Svjedočimo odumiranju starih gradskih jezgri u većini gradova gdje primat preuzimaju trgovački centri na rubnim dijelovima grada, a koji objedinjuju široku ponudu različitih proizvoda i usluga.

Zamjetno je kako se u najvećem dijelu zatvaraju male trgovine prehrane i tekstila, a odmah nakon njih i građevinske tvrtke i trgovine građevinskim materijalom. Zatvaranju uvelike kumuju visoke režije, odnosno poskupljenja struje,vode, stanarine kao i ono nedavno, odvoza smeća. “Valja napomenuti i povećane dadžbine za socijalno i mirovinsko. Iako na prvi pogled to ne daje značajnije iznose, kada se sve zbroji, dobiju se i te kako veliki izdaci”. Velik broj lokala u glavnim gradskim ulicama svojevremeno su vlasnici kuća masovno ‘izbijali’ pa su dojučerašnji dnevni boravci, već sutradan bivali poslovnim prostorima. Danas značajan broj tih lokala zjapi prazan, a neke se trgovine zatvaraju tolikom brzinom da ih građani ne stignu ni zamijetiti. “Ljudi se upuštaju u različite poslovne pothvate ne znajući što ih čeka. Pokušaju, a kada vide da posao ne ide, ubrzo i zatvaraju”. Unatoč tome što brojni trgovci sami rade u svojim obrtima, ne zapošljavajući druge radnike, te na taj način smanjuju troškove, ni to im puno ne pomaže.

Od danas u Otočcu još jedna trgovina zatvara svoja vrata a to je Perutnina Ptuj, ali zato još jedan trgovački lanac početkom proljeća dolazi u Grad Otočac, na Biškupljak , tako da će Otočac uz već postojanje dva velika trgovačka centra dobiti još jedan domaći trgovački centar.

/ bib /