Otočac dobio velebni spomenik braniteljima

2

OTOČAC – U nazočnosti mnoštva građana, obitelji poginulih branitelja i pripadnika 133. brigade HV u središnjem gradskom parku otkriveno je spomen obilježje podignuto u čast poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Svečanom činu otkrivanja spomenika nazočila je premijerka Jadranka Kosor u društvu ministara mr. Darka Milinovića, Tomislava Ivića, Branka Bačića, te župana Milana Jurkovića, gradonačelnika i načelnika općina s najbližim suradnicima. Govoreći o najtežim ratnim danima gradonačelnik Grada Otočca Mario Barković naglasio je činjenicu kako Otočac nikada nije bio pokoreni grad, ali je u Domovinskom ratu za slobodu platio cijenu od preko 120 poginulih i 250 ranjenih branitelja.

– Stoga se u ime Grada Otočca želim zahvaliti obiteljima naših poginulih prijatelja na ogromnoj žrtvi. Zajedno su ovdje ginuli branitelji Otočca, Gacke doline Like, Primorja, Kvarnera, Istre, ali i iz drugih dijelova Hrvatske. Ovaj monumentalni spomenik podsjetnik je na njihovu žrtvu i jamstvo da tu žrtvu nikada nećemo zaboraviti, rekao je između ostaloga gradonačelnik Barković

Župan Milan Jurković nazočnom se mnoštvu obratio kao prvi čovjek Ličko-senjske županije, ali i kao prvi zapovjednik obrane Otočca. Zahvalio se svim domoljubima i dragovoljcima koji su obranili ovaj dio Hrvatske.

– Sudjelovali smo zajednički u obrambenom i nametnutom nam ratu i pisali jedne od najslavnijih stranica naše povijesti. Od Oca Domovine dr. Ante Starčevića, preko braće Radić, Eugena Kvaternika do našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Kroz našu slavnu povijest mnogi su dali svoje živote za slobodu, mnoge su obitelji ostale bez svojih najmilijih. Stoga dragi prijatelji budimo uvijek svjesni te previsoke cijene hrvatske slobode i neovisnost. Hvala svim vojnicima, dočasnicima i časnicima HV-a, hvala svim dragovoljcima koji su obranili ovaj grad, ovaj dio Domovine, kazao je župan Jurković. Premijerka Jadranka Kosor pozdravljena je burnim pljeskom okupljenog mnoštva. U svojem je govoru također podsjetila na velike žrtve i surovu ratnu zbilju.

– Ovdje su sa nama i djeca poginulih branitelja koja svoje očeve nisu niti upoznala. Poginuli su braneći Hrvatsku. Klanjamo se na ovom mjestu svim poginulim hrvatskim braniteljima, na ovome mjestu, u predivnoj Lici i Otočcu. Ovo je prigoda da svi zastanemo u tišini i odamo počast svima onima koji su nam darovali slobodu. Oni su se odazvali na poziv Domovine, na poziv prvog hrvatskog predsjednika i nisu pitali je li njihova žrtva prevelika. Moramo ovdje zastati svakoga dana kako bismo se pitali što smo učinili za Hrvatsku. Ovo je prigoda da vas sve zajedno pozovem na okupljanje, na zajedništvo koje ne može i ne smije izblijediti, bez obzira iz kojeg dijela Hrvatske dolazimo, bez obzira na bilo kakvu različitost. Posebno štujmo roditelje poginulih branitelja što su rodili i odgojili sinove i kćeri kojima danas otkrivamo ovaj spomenik. Hvala vam što nas je ovako mnogo došlo na ovo mjesto. Na ovaj način pokazuje da niste zaboravili, da nismo zaboravili i dokazuje da nećemo zaboraviti. To je naša sveta dužnost, istaknula je tijekom svojega govora premijerka Jadranka Kosor. Zajedno sa Katarinom i Josipom Cetinjanin, kćerima prvog poginulog branitelja otočkog kraja Slavka Cetinjanina, premijerka je potom otkrila spomen obilježje koje u svojoj kompoziciji objedinjuje križ i hrvatski pleter, simbole koji su semantički i vjerski obilježili Domovinski rat. Uz svečani postroj otočkih gardista premijerka Kosor je u pratnji ministara prva položila vijenac u čast i za sjećanje na sve poginule hrvatske branitelje. Ovo velebno zdanje blagoslovio je otočki dekan mons. Tomislav Šporčić, uz koncelebraciju don Anđelka Kaćunka.

Ovo monumentalno zdanje djelo je zagrebačke tvrtke «ARBI» d.o.o., a ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 2.3 milijuna kuna. Cijeli spomen-kompleks proteže se na 1 000 m2 i svojim položajem novi je znamen grada na rijeci Gacki.

M. S.

Audio zapis govora J.Kosor