Otočac – Održana izvještajna Skupština Udruge Posebne jedinice policije “Sokolovi 1991”

0

Redovna izvještajna Skupština Udruge Posebne jedinice policije iz Domovinskog rata „Sokolovi – 1991“ održana je 30.lipnja, s početkom u 10,00 sati u Ribičkom domu u Šumećici.

Nakon intoniranja himne i odavanja počasti minutom šutnje za sve poginule i umrle pripadnike Udruge, predsjednik radnog predsjedništva i član predsjedništva Udruge Nikola Cvitković pozdravio je sve prisutne kolege koji su se odazvali izvještajnoj skupštini, predsjednika, dopredsjednika i tajnika, a na poseban način sina poginulog kolege Borisa Oreškovića „Frenkija“ Ivana Orešković počasnog člana Udruge.

Predsjednik Udruge Milenko Kovačić podnio je izvješće o radu Udruge o samog osnutka do danas. Nabrojio je mnogo događaja koje je Udruga odradila, aktivnostima i sudjelovanjima Udruge, zahvalio se svim donatorima i podupirateljima Udruge, te lokalnoj upravi i gradonačelniku Barkoviću na podršci i pozivima Udruge u svim važnijim datumima obilježavanja događanja na području Grada Otočca.

Tajnik udruge Ivan Bižanović govorio je o aktivnostima Udruge, o organiziranju zajedničkih tribina s župom Otočac, o materijalno-financijskom poslovanju, iznio detaljno financijsko izvješće ( prihode i rashode ) te zamolio članove da se aktivno uključe u pisanju arhivske građe o ratnom putu same postrojbe. Sve članove zamolio da svi u svojim okvirima i učestvovanju u akcijama napišu svoje viđenje i proživljene doživljaje i događaje u pojedinim policijskim akcijama i aktivnostima, također zamolio iste da daju svu foto dokumentaciju kako bi se moglo pristupiti pisanju knjige ili foto monografije same postrojbe.

Udruga od jeseni planira ponovno organiziranje tribina o braniteljima iz Domovinskog rata, položaju branitelja, o psihofizičkoj pomoći braniteljima, sportskim aktivnostima, mogućnostima pokretanja zapošljavanja branitelja kroz razne vidove djelovanja i dr.

Najavio eminentne goste na tribinama od akademika, sveučilišnih profesora, liječnika, ekonomista koji su se rado odazvali pozivu i dolasku u Otočac.

Dopredsjednik Udruge Tomislav Majetić govorio je u članstvu u Udruzi, na dobrovoljnoj bazi, aktivnostima i podsjetio sve koji to još nisu učinili a voljni su se priključiti radu Udruge da obrasce mogu skinuti na internetskim stranicama portala Udruge.

Predsjednik Nadzornog odbora Marin Kostelac konstatirao je da je uvidom u materijalno-financijsko poslovanje Udruge isto obavljeno korektno, poslovanje transparentno i da nema primjedbi na rad.

Potom je predsjednik Udruge svim prisutnim članovima uručio svečane iskaznice Udruge čime dokazuju pripadnost i sudjelovanje u navedenoj postrojbi Specijalne policije – Posebne jedinice policije.

Za raspravu se javio član Mladen Kranjčević – zapovjednik Policijske postaje Otočac koji je podržao rad predsjedništva Udruge, te kazao kako je PJP tada bila jedina oružana formacija, te podržao izdavanje knjige o PJP i stavio se na raspolaganje u pomoći, kazao kako postoje sve evidencije pojedinih događanja i akcija koje se mogu odraditi i detaljno analizirati i opisati u knjizi od pogibije Slavka Cetinjanina, Žute Lokve, pada vojarne u Otočcu, Lovinca i drugih akcija.

Marin Kostelac također je kazao kako se teško danas sjetiti svih aktivnosti tadašnjih pripadnika postrojbe PJP, treba se sjetiti svih događanja od pada vojarne, Ramljana, Hinić raskrsnice, Markovca i dr. Predložio je da se na Internet stranicama Udruge postave natuknice događaja i da će se svatko sjetiti nekog njemu važnog događaja i akcije.

Na kraju Izvještajne skupštine održan je domjenak uz druženje i prisjećanja na ratne događaje.

( I.B.)