Otočac – Održana pjesnička večer Vanje Kisić

0

Povodom obilježavanja mjeseca hrvatske knjige u Narodnoj  knjižnici Otočac sinoć s početkom u 19 sati,  predstavljena je  knjiga Vanje Kisić iz Rijeke te održana pjesnička večer.

Vanja Kisić u svojoj trećoj zbirci pjesama“ plejada životnih vrijednosti „  očituje se kao mlada osoba koja stalno radi na sebi, intelektualac koji je siguran u svoje misli. Njene pjesme odišu sigurnošću izbora imenovanja stvari, bića, radnji, stalno je svjesna sebe i svijeta oko sebe. Taj ritam brzine življenja očituje se u stalnom nabrajanju. Nema tu mjesta za posebne stilske figure, posebno zadržavanje na detaljima, nema tu prirode, samo asfalt, stanovi, zgrade, ljudi i brzina, posao, susreti, rastanci, porodica, a pjesnička osobitost je brzina da se precizno iskaže što se misli.

Ova zbirka poticaj je svakom čitatelju da i sam pokuša napraviti svoju ljestvicu životnih vrijednosti koje bi mu trebale pokazati svu ljepotu njegovog življenja sebe kao autentične osobe, življenja svoga „ja“ – kazala je recezentica knjige prof.Vesna Kostelac – ravnateljica Narodne knjižnice u Otočcu.

Zbirka započinje i završava naglašenom autoričinom tvrdnjom kako se zbirka „ Plejada životnih vrijednosti“ u 56 pjesama ili kako  to u pogovoru kaže pjesnikinja: U ovoj je zbirci poezije u pedeset i šest slika – pjesama, prikazano pedeset i šest različitih životnih vrijednosti. Moja je namjera te rakurse, do sada uglavnom ispripovijedane prozom, predstaviti poezijom. Nadam se da sam se u svojoj namjeri približila tom – kaže Vanja Kisić.

Izdavač zbirke pjesama „Plejada životnih vrijednosti „ je Ogranak Matice hrvatske u Gospiću, glavna urednica je Ana Lemić, recezentica Vesna Kostelac, a tiskana u Reprocolor d.o.o.Zagreb u nakladi od 300 komada.

Vanja Kisić živi i radi u Rijeci. Zbirka pjesama „Slobodna“ izdana je u Hrvatskoj 2004. „Thassos za početnike“ u Bosni i Hercegovini 2005. U pripremi su zbirke pjesama „Perjanica“, „Astronomski šah“ i zbirka pjesama za djecu „Dvije zvijezde“ .

( bib )