Otočac – Posljednja sjednica ŽPV u sastavu ovog mandata

Dana, 15. ov. mj. u 18,30 u Župnom stanu u Otočcu održana je posljednja sjednica Župnog pastoralnog vijeća u sastavu ovog mandata.

Naime, prve nedjelje Došašća, 27.studenog u svim župama Gospićko-senjske biskupije biraju se novi članovi župnih pastoralnih vijeća za novi sastav.

Na sjednici je bilo više točaka. U prvoj točki župnik je govorio o župi i župnom pastoralu. Tako je među ostalim rečeno da “Crkveno zajedništvo” iako ima uvijek univerzalnu dimenziju – nalazi svoj najneposredniji i vidljiv izraz u župi. Župa je ono krajnje mjesto očitovanja Crkve. Crkva mora biti obiteljski, bratski i otvoren dom vjernika. Župa je utemeljena na teološkoj stvarnosti, jer je euharistijska zajednica vjernika Župa postaje najvažnije mjesto, samo žarište sabiranja crkvene zajednice. U tom vidu Župna zajednica je sasvim različita od drugih zajednica koje imaju samo sociološku dimenziju. U toj zajednici i za tu zajednicu treba djelovati Župno pastoralno vijeće. Ono mora povezivati sve djelovanje u jedno župi.Ono mora stvarati jedinostvo među raznim zajednicama u župi. Jer župa je zajednica koju sačinjava više raznih drugih zajednica u župi, a sve imaju svoj izvor, svoj rast u Euharistiji . Župa je otajstveni ssubjekt unutar mjesne Crkve u kojemu je ” prisutna i djeluje jedna, sveta, katolička Crkva”.

Nastavak ispod oglasa

U drugoj točki Župnik je prikazao glavna pastoralna događanja u tijeku ljeta i jeseni ove godine. Izrazio je zadovljstvo s raznoraznim pozitivnim i dobro provedenim programima. Posebno se zaustvio na raznim pastoralnim susretima koji su organizirali na razini biskupije, a župa Otočac je u svima aktivno sudjelovala. Osoboto je bio važni događaj susret župnih pastoralnih vijeća s područja čitave biskupije u Otočcu, 16. listopada.

U trećoj točki raspravljalo se o biranju novih članova župnog pastoralnog vijeća jer dosadašnjim članovima završava petogodišnji mandat. Dosadašnji vjećnici su uglavnom izrazili spremnost da budu i dalje u Vijeću ako je to potrebno, ali su također spremni dati mjesto i drugima, a da oni ni u kom slučaju ne smanjuju svoju suradnju na području gdje najviše mogu dati. Navela su se imena koja se mogu staviti na izbornu listu, pa će župljani prema svojim procjenama dati glas onima za koje se smatra da mogu pomoći u ovoj najvažnijoj župnoj strukturi – koja prije svega ima ulogu kordinatora. Župnik je zahvalio svima! A vjećnici su svaki pojedinačno očitovao o radu ovog Vijeća o kojem su prisutni dali najbolju ocjenu. Dobra iskustva moraju biti poticaj za još složnije i ustrajnije djelovanje.Osobitoje važno da svaki Vijećnik u osobnim susretima s vjernicima župe može u datim momentima objasniti, potknuti i povesti ljude k župnom zajedništvu i zalaganju za dobro Crkve i naroda. Odgoj mladih je na osobiti način važan. Pitanje je kako mlade nakon krizme zaustaviti da i nadalje prakticiraju dolaženje u crkvu. To je posvudašnji problem ali nije to razlog da mi o njemu posebno ne razmišljamo i svi zajedno pokušamo nešto učiniti. Prisustvo don Anđelka Kaćunka potkuno je razgovor o večernjim nedjeljnim misama i susretima za mlade četvrtkom navečer. Don Anđelko u radu s mladima ima veliko iskustvo i rado će se u tom vidu i kod nas zauzimati. Župnik ima plan tjedno pozvati članove obiteljske zajednice koje bi razmišljale i molile za svoje obitelji ali i druge u našoj župi.

Iduće nedjelje na oglasnoj tabli u crkvi bit će objavljena 30-tak imena naših župljana od kojih će se 15 predložiti za članove novog Župnog pastoralnog vijeća.

( b )