Otočac – Stiže Betlehemsko svijetlo

0

Nakon što su članovi Saveza izviđača Hrvatske u subotu 11. prosinca u Beču preuzeli Betlehemsko svjetlo, u nedjelju 12. prosinca u 11.30 sati na ulazu u zagrebačku prvostolnicu predali su ga rektoru katedrale preč. Josipu Kuhtiću, koji ga je u pratnji ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. Radovana Fuchsa unio u katedralu.

Na početku mise, preč. Kuhtić podsjetio je kako je svjetlo, pa i ovo Betlehemsko, ono koje bi trebalo gorjeti u srcima svih nas. Odnijet ćemo ga u obitelji, no gorjet će tamo, samo ako će gorjeti i u našim srcima, rekao je Kuhtić, te istaknuo kako je geslo ovogodišnjega Betlehemskog svjetla “Vi ste svjetlo svijeta”. I doista, mi bismo trebali biti svjetlo svijeta, jer svijetlimo svjetlom a to je Krist Gospodin.

Oglas

U prigodnoj homiliji, temeljem misnih čitanja preč. Kuhtić istaknuo je kako je kršćanska vjera puna nade. Ona pak iz perspektive vjere pokazuje kako možemo ljudske pustinje koje su prisutne u našim životima oblikovati da život bude i danas moguć, kada se nama čini nemogućim. Danas je mnogo primjera ljudske pustinje koje barem malo počnu cvjetati dragovoljnim kršćanskim zauzimanjem. Ne kažem da se to može događati samo iz kršćanske motivacije. Naprotiv. No, mi kršćani smo ti koji bismo se trebali nalaziti u prvim redovima kultiviranja naših svagdanjih socijalnih pustinja, jer naša vjera je karitativna vjera, vjera koja daje nadu za djelovanje. Kršćanska vjera je vjera djela. Stoga, neka i ova treća nedjelja bude poticaj svima nama da naš život zadobije barem malo adventski lik i da svi mi doživimo došašće u nama, rekao je na kraju propovijedi preč. Kuhtić.
Nakon misnog slavlja, vjernici su zapalili svoje lampaše i Betlehemsko svjetlo odnijeli u svoje zagrebačke domove, a izviđači diljem domovine.

Odred izviđača „Fortica“ iz Otočca također je preuzeo Betlehemsko svijetlo simbol mira i ljubavi te večeras oko 20,00 sati dolaze u Otočac, a isto će čuvati do petka 17.prosinca kada će ga svečano unijeti u crkvu Presvetog Trojstva u Otočcu, na svetoj misi u 18,00 sati odakle će ga vjernici moći odnijeti svojim kućama.

/ bib /