Otočac – Sveta misa povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

0

Sveta misa povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja služena je danas u 9,00 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, a predvoditelj misnog slavlje bio je mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik u zajedništvu s don Jurom Ladišićem pastoralnim djelatnikom za slijepe i slabovidne.

Na Misi se okupio veliki broj građana, predstavnika vlasti, grada Otočca i susjednih gradova i općina, predstavnici vojske i policije, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, udovice, roditelji i djeca poginulih branitelja.

U čežnju za bresmrtnošću smrtnog čovjeka stanu sva ljudska nastojanja. Darom “kruha života” koji nam daje, Isus u nama budi moć traženja . Isusov dar rađa u nama potrebu za njim. Vjera se očituje kao trajno traženje Boga. Ne iz razočaranja i nesigurnosti u svijetu, nego iz čiste želje da se bude s Bogom Ono što je prolazno, zasićuje i postaje isprazno, samo božansko ne umara, nego uvjek otvara novomu. I želi uvjek više, Bog je pokazao brigu za svoj narod.

Današnja težnja čovjeka da zagospodari svojom sadašnjošću i budućnošću dobiva odgovor u mani. Za kršćane je važno vidjeti da nas Isus u molitvi ne uči tražiti od Gospodina sigurnost za budućnost, nego kruh za taj dan. I u Crkvi ljudi lako idu za onima koji nude posebne milosti, govore da čine čuda, vode k iscjeljenju, osiguravaju uspješnost, jamče blagostanje i sreću. Ti naizgled posebni darovi postaju znakom nerazumjevanja, zbog kojeg Isus doživljava razočarenje. Nesporazum o “kruhu” u Crkvi je uvjek živ i aktualan – kazao je u svojoj propovjedi mons.Šporčić.

Hrvatski branitelji su primjer darivanja za dobro naroda i Domovine.

Ovo su posebni dani koje nosimo u svom srcu, dani kojima Domovini izričemo svoje zahvalu i ponos, dani kojima smo na poseban način povezani s našim braniteljima poginulim i umrlim u u ratu i poraću. Ta zahvala često puta zna postati zaborav, ali nas Božja Riječ podučava i nadahnjuje kako zahvalnost trebamo živjeti i svjedočiti cijeli život. Uz zahvalu Bogu za dar Domovine, druga razina zahvale je naša relacija sa bližnjima, sa bratom i sestrom. „Najsretniji smo onda kada se darujemo za druge. Kada gradimo nešto veliko moramo biti dar za druge, jer su mnogi bili i dar za nas

Euharistijsko slavlje uveličao je pjevački zbor predvođen Gabrijelom Degoricija za orguljama.

I.B.