Otočac – Sveta Tri kralja – Bogojavljanje

0

Svetkovina Sveta tri kralja – Bogojavljanje je crkveni i državni blagdan kojem se većina Hrvata raduje kao još jednom neradnom danu.

Tako je danas euharistijsko slavlje u 11 sati u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu predvodio i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik.

U svojim razmišljanjima župnik je kazao kako Sveta tri kralja u kršćanskoj se tradiciji, prema evanđelju po Mateju, spominju kao trojica mudraca koji su se s istoka došli pokloniti se Isusu. Na put su krenuli prateći zvijezdu repaticu, a nakon što su u Betlehemu pronašli Isusa, darovali su mu tri simbolička dara – smirnu (plemenitu mast) kao čovjeku, zlato kao kralju i tamjan kao Bogu.

Uobičajeno zanimanje ovih mudraca – proučavanje nebeskog svoda – Bog je iskoristio da im prenese svoju volju . “Bog ih poziva načinom koji je mogao biti mudracima običan i svojstven: iznad njih zasjala zvijezda da ih zadivi svojom veličinom i svijetlošću”.

U životu često biramo ne prema volji Božjoj, nego prema svojem ukusu i hiru, prema svojoj udobnosti i plašljivosti. Nismo navikli gledati u visinu, prema zvijezdi. Štoviše, navikli smo osvijetliti život vlastitom svijećom koja je prigušena sjaja, tinja i stavlja nas u granice vlastitog sebeljublja.Čitav naš život pute je prema Isusu. Put je to koji hodimo u svijetlu vjere. Nerjetko se naša vjera ostavruje u poučljivosti, poniznosti koja se očituje u dopuštanju da nam se pomogne preko duhovnog vodstva od onoga za kojega znamo da je naš dobar pastir. Mi poput mudraca, želimo doći do Isusa, makar morali napustiti sve što drugi toliko cijene i makar se morali suočiti s poteškoćama na putu koji nas vodi u Betlehem.

Euharistijsko slavlje uveličao je crkveni zbor a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.
(b )