Otočac – Svetkovina Bogojavljenja

3

Danas 6.siječnja, na svetkovinu Bogojavljenja – Tri kralja, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, središnje misno slavlje u 11,00 sati predvodio je mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar Gospićko-senjske biskupije i otočki župnik u suslavlju s don.Jurom Ladišić svećenikom u miru i pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.

U svojoj propovjedi mons.Šporčić je kazao: Na što bismo najkraće mogli svesti sadržaj poruke blagdana Bogojavljenja ? Evo nekoliko ključnih riječi: otvorenost, traženje/traganje, prepoznavanje,poklon. Otvorenost Bogu, istini, svemu dobru koje se nalazi u ljudima, događajima i znakovima vremena. I na kraju poklon, prinos Bogu. Ove riječi određuju ukratko sadržaj i praktičan smisao blagdana.

Oglas

Otvorenost Bogu, onom transcendentnom stalan je problem čovjeka i njegova svijeta, počevši od samog iskona. Kao da se uvijek zatvara u se. Prvo zatvaranje čovjeka dogodilo se u samom početku kao je čovjek, nakon grijeha, pokušao sakriti pred Bogom ( usp.Post 3,8 ), kad je pomislio da može neovisno o Bogu graditi svoj svijet. Ta njegova samostalna gradnja počele je biti ograda. Ne samo ograda od Boga, nego i od drugog čovjeka. Vrlo su se brzo počeli ograđivati jedni od drugih. Postavljali su granice. Drugi kao drugi postao je suparnik. Nestalo je zajedništva. Ljudi su se izgubili jedni od drugih. Otuđili su se jedni drugima i neprestano se traže. Traženje je zapriječeno zatvorenošću srca, tuđe mu izgleda neprijateljsko. Istodobno ipak traga za drugim. Otvorenost je ona odlika koja čovjeka upućuje na drugog čovjeka, na druga bića, na istinu, na samu puninu bitka, na vječnost, na Boga.

Na primjeru triju mudraca možemo zamijetiti sve to što smo saželi u navedene riječi i natuknice. Oni su bili nadasve otvorena srca za spoznaju istine. Otvorenost je svojstvo mudrih ljudi. U otvorenu srcu imali su samo slutnju, sve ostalo je tek trebalo otkriti i potvrditi. Čovjekova otvorenost, zapravo, uvijek i znatiželjno traženje. Mudraci su tragali za spoznajom , istraživali su prirodu. Tražili su, dok nisu našli. Sada je trebalo prepoznati. Što su našli ? Siromašno i nezaštićeno dijete i majku. Tražili su Kralja u kraljevskom dvoru, a našli dijete u siromašnoj kućici i bez ikakve moći, dijete u životnoj opasnosti. . Prepoznali su u tom djetetu obećanog i poklonili mu se. Prinijeli su mu darove. Otkrili su vrhunac pravoga života: ljubav ! Ova trojica mudraca su predstavnici različitih naroda. Nastojimo biti posve otvoreni drugim ljudima i istini što je Bog daje spoznati po ljudima i događajima. Kršćanstvo koje svojim životom svjedočimo mora biti otvoreno svim ljudskim osobama, svim narodima i kulturama. Onu je univerzalni poziv.

Poklonimo se zato Gospodinu i prinesimo mu darove svoje ljudske različitosti, bogatstva našeg stvaralaštva, poklonimo mu svoju ljubav prepoznavajući ga u svakom čovjeku – zaključio je mr.Šporčić.

Liturgijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Krešimirom Vuleta, a za orguljama su se izmjenjivali prof.Branka Bernardi i bogoslov Josip Šimatović.

/ bib /