Otočac – Svetkovina Krštenja Gospodinovog

0

Na svetkovinu Krštenja Gospodinova 9.siječnja,središnje svečano misno slavlje u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, u 11,00 sati, predvodio je mons.mr.Tomislav Šporčić – generalni vikar biskupije i otočki župnik uz suslavitelje dr.Ivana Šporčić, umirovljenog profesora biblijskih znanosti na Teologiji u Rijeci i don.Juru Ladišića, svećenika u miru i pastoralnog suradnika za slijepe i slabovidne.

U svom razmišljanju dr.Šporčić je kazao: Današnjim blagdanom završava božićno vrijeme. Govoriti o Isusovom krštenju nije tako teško. Već i mi smo ovdje nazočni svi kršteni. Kakve veze ima naše krštenje s Isusovim, što je drugačije, koji su efekti, što to za nas znači ?
Voda je veliki simbol, voda je važna stvar, važna materija jer bez vode nema života. Već nakon začeća smo devet mjeseci u vodi. Bog je dao mogućnost da se život razvija. Kažu znanstvenici da će se slijedeći ratovi voditi zbog vode. Kažu da je voda zagađena. Mi možemo ovdje zahvaljivati Bogu što imamo čistu vodu, možemo je piti iz slavine. Voda i čisti, voda ima snagu. Zar bi smo imali svijetla da nemamo vode?Zamislite čovjeka koji tu snagu vode treba pretvoriti u svijetlo. Svatko od nas tko je kršten njemu su po toj vodi uništeni grijesi i dana mu je snaga, stvoreni su kapaciteti koje će imati cijeli život da njegov život zrači dobrotom, ljubavlju, mirom i poštenjem. Čovjek koji je tako živio cijeli život nastavlja živjeti i u vječnosti. Soli i voda kada se udruže onda čovjek može živjeti. Sol je u bibliji simbol mudrosti, a Isus Krist je mudrost Božja. I mi smo po Duhu Svetom kršteni. U našim žilama treba teći „ista krvna grupa“ dobrote, ljubavi i mira. Zato ljudi trebaju vidjeti križ na našim čelima. Nositi križ oko vrata i psovati Boga, time sramotimo Boga – zaključio je propovjednik.

Liturgijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Krešimirom Vuleta i prof.Brankom Bernardi za orguljama.

/ bib /