Otočac: Svetkovina Presvetog Trojstva

Presveto Trojstvo zaštitnik je župne crkve u Otočcu. Prije svete mise bila je kratka procesija parkom oko župne crkve u kojoj su bili ovogodišnji prvopričesnici u bijelim haljinama, članovi DVD-a puhački orkestar, te veliki broj vjernika.

Svečanu koncelebriranu svetu misu u 11,00 sati predvodio je mons. dr. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim Bl. Alojzija Stepinca i postulator za proglašenje Blaženom s. Žarke Ivasić, uz suslavitelje mons.mr.Tomislava Šporčić župnika iz Otočca i generalnog vikara Gospićko-senjske biskupije, vlč.Milu Rajković župnika u Švici, Kompolju, Kuterevu i Brlogu, te don.Juru Ladišića pastoralnog asistenta za slijepe i slabovidne .

Nastavak ispod oglasa

U svojoj homoliji mons.Batelja je kazao:

Sadržaj svetkovine Presvetog Trojstva je drugačiji nego što je kod ostalih blagdana u crkvenoj godini. Većina, naime, blagdana slavi neki  događaj, a ovdje se slavi temeljna istina vjere o Bogu, koji je, kako Katekizam kaže, “jedan u trim božanskim osobama: Ocu, Sinu i Duhu Svetomu”.

Bog je savršeniji od onoga što je stvorio. Bog je stvorio čovjeka i nije ga prepustio njegovoj slabosti. Bog živi u svakome od nas po tajni sakramneta sv.Krštenja .

U ovo vrijeme više ne vrijedi ona stara uzrečica „ Nosim kapu s tri roga i borim se protiv Boga „.

U svijetu kojeg se želi graditi kao da Boga nema, mi moramo svjedočiti da Boga ima i to danas svojim primjerom činimo. Kršćanska vjera nije ukras ovome svijetu. U Bogu živimo, mičemo se i jesmo. Trebao bi svijet osjetiti našu blizinu. Možemo li danas osjetiti stvarno nazočnost kršćanske ljubavi, ne da smo u Crkvi kršćani a u vani pogani.

Pozvani smo da postanemo zajedničari božanske naravi, da živimo nepresušnim životom božanske Trojice. Bog nam se u Isusu Kristu objavio Kao Otac, Sin i Duh Sveti – jedan Bog u trima osobama. Pa iako nas to otajstvo neizrecivo premašuje, vjerujemo na riječ Kristovu .

Euharistijsko misno slavlje uveličao je mješoviti crkveni zbor predvođen prof.Brankom Bernardi za orguljama i s.Krešimirom Vuleta.

Na kraju misnog slavlja mons.Šporčić uručio je prigodne darove mons.Batelji i to Spomenicu monografiju  biskupije i knjigu Otočac na starim razglednicama, te prof.Bernardi kao voditeljici crkvenog zbora knjigu Spomenicu monografiju biskupije .

Današnju sv.Misu prenosio je i Hrvatski radio Otočac, a po završetku mise puhački orkestar DVD-a Otočac pod vodstvom kapelnika  Marinka Krmec odsvirao je nekoliko prigodnih skladbi.

I.B.

www.zupa-otocac.hr