Otočac – Tribina dr.Ivančića za prosvjetne djelatnike

0

U okviru duhovne priprave za proslavu blagdana sv. Fabijana i Sebastijana, suzaštitnika Gacke doline i grada Otočca, u nedjelju 16. siječnja dr. Tomislav Ivančić je održao predavanje za prosvjetne djelatnike na temu “Bog u potrošačkom društvu”. U dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta dr. Ivančić je o hagioterapiji te potrebi izlječenja duhovne duše koja je kod današnjeg čovjeka ranjena i bolesna.

Dr. Ivančić je na početku polazeći od temelja fundamentalne teologije i filozofske antropologije ukazao da čovjek nije samo tijelo i duša već je on duhovna duša. Za čovjeka nisu važni geni već navike. Čak 70 posto posljedica ozdravljenja nije posljedica lijeka već vjere pacijenta da će ozdraviti, kao što i svako negativno mišljenje razara molekule mozga. Stanice mozga se regeneriraju ne samo farmakološkim pripravcima već pozitivnim i moralnim mišljenjem. Znanost pokazuje da je čak 60 posto malignih bolesti uzrokovano nečovječnim ponašanjem. Bit duha je sloboda od prostornog i vremenskog a može se vezati za psihofizičko ili duhovno. Uz slobodu bit duha je i svijet a bolest je posljedica zamračenosti uma. Sam duh se nikada ne umara za razliku od tijela i psihe. 21. stoljeće će definitivno biti stoljeće duha u kome nam predstoji prava revolucija duha, istaknuo je dr. Ivančić. Na kraju je predstavio hagioterapiju kao znanost koja je već prepoznata diljem Europe kao pravi “hrvatski brand”.

Oglas

Govoreći posebno prosvjetarima istaknuo je žalosnu činjenicu da nekada stožerni pozivi svećenik, liječnik i učitelj više nemaju značenje kakav su nekada imali dodavši da uzrok tome leži i u činjenici da ponekad i sami tome doprinose. Istaknuo je i važnost makroterapije pri čemu najviše radi s učiteljima, što je znak da ima nade u toj djelatnosti.

Domaćin tribine župnik Otočca mons. mr. Tomislav Šporčić na kraju je gostu uručio više knjiga s bogatom povijesti grada i župe.

/ ika /