Otočac; Veliki petak – Križni put na Fortici

0

Na Veliki petak u župi Presvetog Trojstva u Otočcu bila je najprije pobožnost križnog puta na otočkoj Fortici. Sudjelovalo je stotinjak vjernika.

Po završetku Križnog puta u 18,15 u crkvi se počelo s obredima Velikog petka.
Križni put kao i obrede predvodio je župnik – genralni vikar mons. Tomislav Šporčić.
U obredima je sudjelovao i vlč. Jure Ladišić.

Pjevački zbor je vrlo skladno pjevao pod vodstvom prof. Branke Bernardi. Čitala se muka po Ivanu, kako je to i redovito na Veliki petak.Čitači su vrlo dobro čitali.
Muka se čitala po ulogama. Nakon muke župnik se u homiliji osvrnuo na tajnu boli i trpljenja. Pozvani smo da preuzmemo vlastiti križ i križ drugih. Danaašnja je opasnost u tome što ljudi upravo u paničkom strahu bježe od patnji. Mnogi pokušavaju, možda i na moralno nedopustivi način istisnuti svaku patnju iz svog vidnog polja. Mnogi se povlače u svijet snova ili prkosno žele nadigrati neprijatnosti života. ….

Svi mi moramo nositi svoj vlastiti križ, patnje na sebi, na vlastitom tijelu i u vlastitoj duši, patnje, koje sve uz ljudsku pomoć nije moguće izliječiti. Tko slijedi Isusa, otvara svoje oči i svoje srce pred svakom nevoljom. Uz cijenu vlastite žrtve on druge oslobađa od patnji i čini njihov, ali i svoj krž podnošljivim.

Na kraju obreda župnik je naglasio da se na Veliku subotu dolazi moliti pred sv. grob i to osobno i u tišini crkve. Vazmeno bdijenje započet će navečer u 21,30 sati. Na kraju bdijenja bit će blagoslova uskrsnih jela.

(IB )