Otočac – Vojarna Josipa bana Jelačića ostala bez vojske

8

Recesijsko razdoblje i sve popratne pojave s njim itekako su se odrazile i na gospodarski razvitak grada Otočca. Iako se pojedini infrastruktualni radovi u Otočcu nastavljaju, neki su započeti, a neki stoje, vidno je da su neki od dogovorenih planova za buduće poslove otkazani, bez detaljnijih objašnjenja.

Ne tako davno mnoge je obradovala vijest da će u Otočcu u vojarni Josipa Bana Jelačića biti smješteno 150 do 200 vojnika i časnika, odnosno jedna logistička postrojba čime bi Otočac nastavio tradiciju vojnog središta, što je potvrdio prilikom boravka u Otočcu general Josip Lucić. Sudeći po sadašnjim gospodarsko političkim prilikama, vojarna Josipa Bana Jelačića, iako će najvjerovatnije biti „darovana“ gradu, ostat će bez vojnika i vjerovatno zjapiti prazna.
Sadašnje informacije govore da u vojarni više nema vojske, te da je ostalo tek par osoba koje čuvaju objekat. Iseljavanjem vojske, što mnogi drže da je uzrok smjenjivanje generala Lucića sa svih dužnosti, otočka vojarna postala je kako je gradskim ocima priopćeno iz Ministarstva obrane RH „ nerespektabilni kompleks“ i kao takav nepotreban potrebama HV. Ono što je nekad radovalo stanovnike Otočca, da vojarna bude ono što je desetljećima bila, sada je postalo „noćna mora“ gradskih dužnosnika jer se nezna što sa tolikim kompleksom.

Vojarna bi gledajući na brojne prostorije, i ostale sadržaje mogla poslužiti u brojne svrhe, no postavlja se neizbježno pitanje troškova održavanja. U gradskoj kući drže da nisu u stanju taj objekat financijski pratiti, a koliko bi se opravdalo smještavanje udruga i ostalih korisnika u vojarnu, upitno je jer se svi oni financiraju iz gradskog proračuna, što znači da bi grad opet morao podmirivati velike troškove struje, grijanja, telefona i ostalih troškova. Vojarna u Otočcu postaje svojevrsna „rak rana“ gradu i još nije poznata daljnja sudbina tog, nekada itekako primamljivog i zanimljivog kompleksa. Da li će vojarna za nekoliko godina postati ruglo grada, napušteno stanište pasa i mačaka ili će se iznaći kvalitetan plan i program revitalizacije tog objekta teško je reći, no jedno je poznato, od vojarne bez vojnika, svi okreću glavu.

Dražen Prša