Otočac – Zlatne ruke vrijednih žena

0

Pod pokroviteljstvom Grada Otočca, nakon godinu dana rada Centra za tradicijske obrte (Traditional Craft Centre) čiji je djelovanje financirano sredstvima programa EU za Hrvatsku, IPA komponenta IV, Razvoj ljudskih potencijala, Lokalna partnerstva za zapošljavanje, faza 3, predstavavljeni su javnosti rezultati rada. Kako se moglo čuti na konferenciji Centar za tradicijske obrte partnerski je projekt GTF-a Regionalnog centra za jednakost spolova, Regionalnog razvojno-edukacijskog centra Primus Fortissimus, udruge Gačanka i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, podružnice u Gospiću. Suradnik projekta je HGK Otočac, a braniteljska udruga „Glavičica“ logistički podupiratelj.

Centar su predstavile Dragica Rogić, Mary Ann Rukavina Cipetić i Bojana Markotić Krstinić.
– „ Centar je zamišljen kao mjesto edukacije u svrhu revitalizacije tradicijskih zanata Like i Gacke. Predstavlja stalnu potporu osnaživanju dugotrajno nezaposlenog i neaktivnog stanovništva na području Ličko-senjske županije, jačanju i poticanju proizvođača tradicijskih obrtničkih proizvoda u zajedničkim i ekonomski održivim aktivnostima u turizmu, kao i promociji tradicijske baštine. Nakon 4 edukacijska modula s predavanjima i tečajevima, polaznike smo osposobili za određene tradicijske zanate i za management koji je potreban da bismo te naše proizvode mogli ponuditi na tržištu i obogatili ponudu našega kraja“, kazala je Dragica Rogić.

Inače, kroz tečajeve je prošlo ukupno 150 polaznika iz cijele županije, koji su naučili tkati, izrađivati ličke i gačanske kape, lešćarske coklje, proizvodnju tradicijskih voštanih svijeća, božićnih ukrasa i kulinarskih specijaliteta kraja. Za tako hvale vrijedna umijeća diplomu trenera dobilo je 25 polaznika, koji su osposobljeni za daljnje prenošenje znanja. Centar se može pohvaliti rezultatom osmišljavanja 34 tradicijska proizvoda s ambalažom i etiketama spremna za prodaju, od čega je 19 inovativnih nastalo tijekom same edukacije, među kojima su voćni likeri, ‘bikovo mlijeko’, čajevi od velebitskog ljekovitog bilja, proizvodi od meda i sušenog voća, lička zimnica od cikle, mahune i miješane salate, slastice poput ‘masnice’, gačanskih šapa i ličkih medenjaka, svijeće od prirodnog voska u obliku stiliziranog motiva Japoda i Japodke, lički tkani tepih.

Još četiri projekta u okviru aktivnosti Centra kandidirana za europska sredstva, dok je govoreći o budućnosti Centra za tradicijske obrte, Bojana Markotić Krstinić naglasila kako je cilj najprije verificirati edukacijske programe pri Centru za tradicijske zanate, kako bi polaznici mogli registrirati obrt i konkurirati za EU fondove. Slijede poslovi na stvaranju proizvodno-potrošačke zadruge odnosno velike mreže između proizvođača i potrošača kako bi se svi proizvodi mogli plasirati u samom kraju. Nakon što zaživi, taj se model može prenijeti na cijelu Hrvatsku putem LAG-ova, istaknula je Markotić Krstinić.

Gradonačelnik Otočca Mario Barković kazao je da je Centar od samog početka išao dinamično, živo, te da su se potrudili udovoljiti zahtjevu za prostorom, što je i uspjelo sa prostorom MMC-a. Centar je po mom mišljenju uspješno obavio svoj zadatak i nadam se da to nije kraj same zamisli, jer u svakom zanimanju edukacija ne prestaje i tradicijski se obrti moraju usavršavati i prilagođavati, te dodao kako će za uređenje 350 m2 potkrovlja MMC-a također tražiti sredstva EU fondova.

Kao jedna mala, relativno nerazvijena zemlja nemamo velikih šansi boriti se protiv daleko većih i jačih proizvođača iz Europe, ali ono što možemo ponuditi su upravo naši tradicijski obrti, rekao je savjetnik župana Dražen Peranić. Podsjetio je da je u županiji pripremljeno više od 200 projekata u vrijednosti 4,6 milijardi kuna. Izračunao je da bi Županiji trebalo 200 godina da bi izvorno ostvarila takve prihode.

Dražen Prša