Otvorena izložba o djetinjstvu Nikole Tesle

Na današnji dan prije 164 godine rođen je u Smiljanu pored Gospića Nikola Tesla, jedan od najvećih svjetskih genija, čovjek čijim izumima se i danas mnogi dive. Ovim povodom Muzej Like Gospić i Memorijalni centar Nikole Tesle organizirali su  izložbu pod nazivom „Kad sam bio dječak“ u kojoj prezentiraju neke najvažnije detalje iz mladosti Nikole Tesle. Izložba je otvorena na tratini ispred Tesline rodne kuće, uz mnoštvo tehničkih i etno predmeta iz Teslina djetinjstva. Nazočne je najprije pozdravila voditeljica Memorijalnog centra Nikolina Krpan, a o samoj izložbi govorila je ravnateljica Muzeja Like dr. sc. Tatjana Kolak.

-Izložbu su uobličile koordinatorice za promotivne aktivnosti Josipa Starčević Prpić i Ivana Starčević te stručna voditeljica Ana-Marija Šolaja. Ovaj je projekt planiran za jedno sasvim drugo putovanje, za vrijeme kada je Tesla bio dječak. Tako želimo promovirati dječaka Nikolu Teslu i Smiljan, mjesto njegova djetinjstva i odrastanja. Tesla je po vlastitim tvrdnjama još u djetinjstvu spoznao mnoge stvari  i prirodne zakontosti koje je kasnije implementirao u svoje izume, rekla je ravnateljica Tatjana Kolak.

Nastavak ispod oglasa

Prema riječima Ane-Marije Šolaja ovaj je projekt u cijelosti realiziran vlastitim snagama i želi razbiti stereotipe o Teslinom životu koji su gotovo uvijek vezani uz Teslin život u Americi i njegovu zreliju životnu dob. Izložba je otvorena u eksterijeru zbog pridržavanja odredbi Stožera civilne zaštite o  socijalnoj distanci.

Na izložbi su se našli mnogi pisani detalji vezani uz Smiljan i odrastanje ličkog dječaka koji će promijeniti svijet. Tako se može vidjeti i replika starinske drvene kolijevke, mnoštvo tehničkih minijatura, slike životinja koje su neraskidivo vezane uz Teslinu mladost i uz obližnji potok Vaganac.

M.S./L.O.