Otvorenje poučno-rekrativnih staza na Plitvičkim jezerima

3

PLITVIČKA JEZERA – Niti jaka kiša što se ovih dana strusila nad Likom nije smetala brojnim posjetiteljima koji su unatoč takvim nedaćama željeli prvi proći jednu od novo otvorenih poučno-rekreativnih staza. Uz stručnu pratnju od sada je omogućeno razgledavati dijelove parka u koji su do sada zalazili samo rendžeri. Staza «Plitvica» i «Čorkova uvala» u duljini od 9 i 21 km novost je za koju u ovoj ustanovi drže da će  dodatno privući tip posjetitelja koji uživaju u iskonskoj šumskoj tišini i obilju netaknute prirode jer obje staze prolaze kroz slabo posjećena područja. Voditelj Odjela zaštite šumskih ekoloških sustava Nikola Magdić naglašava kako  je ovo tek dio ostvarenja iz novih planova parka.

–          Ovo je rekreativno-edukativni projekt za koji se odnosi na razgledavanje eko-sustava  izvan uobičajenih staza koje se uglavnom nalaze u blizini jezera. Do sada posjetitelji nisu imali mogućnost upoznati se s eko-sustavima na udaljenim područjima nacionalnog parka. Staze su projektirane u dvije varijante, a ukupno savladavaju visinsku razliku od 500 do 1100 m/nm. S tim promjenama nadmorske visine mijenjaju se i biljne zajednice pa posjetitelji u kratkom vremenu mogu razgledavati različite eko-sustave.

Oglas

Glasnogovornica mr. Vlatka Ružić nas je izvijestila kako je i prije službenog otvaranja poučnih staza za tu novost vladalo veliko zanimanje ljubitelja prirode.

– Otvaranje dviju novih poučnih staza strateški je važan pomak ne samo sa edukativnog aspekta u smislu da se posjetiteljima prikaže i onaj dio Parka koji uglavnom ostaje nepoznat budući da je fokus uglavnom na vodenim ekosustavima koji čine tek jedan posto ukupne površine parka, već i sa marketinškog aspekta prezentacije ekoloških projekata kojima se u svijetu pridaje velika važnost . Ove ekološko-edukativne staze samo su početak novog otvaranja Parka prema posjetiteljima i u segmentima koji nisu vezani isključivo uz vodu, budući da se u narednom razdoblju planiraju otvoriti još neke edukativne staze kojima bi se kvalitetno, uz stručno vođenje, posjetitelji mogli upoznati sa iznimnom raznolikošću ekoloških sustava Parka, naglasila je glasnogovornica mr. Vlatka Ružić. Uzduž novih staza već su postavljeni živopisni panoi na nekoliko svjetskih jezika.

M. S.