Ove jeseni košarkaški spektakli u dvorani na balinovcu

0

Izvučeni su parovi ovogodišnje eurolige košarkašica. Naše košarkašice sudjeluju u prejakoj skupini,no vijesti su već prošle da se radi o iznimnim protivnicama. U prvom redu to su UMMC Jeaktarinburg ekipa koja dolazi  iz istoimenog grada koji se nalazi u azijskom dijelu Rusije(iza urala) međutim važnije je to da se radi o ekipi koja spada u evropski vrh što se tiče ženske košarke. Gospićankama će biti velika čast i inspiracija igrati protiv jedne ovakve ekipe. Međutim još je ove godine jači protivnik turski Galatasaraj iz Istambula. Ove godine su podosta investirale(naravno u zelenim novčanicama) dovedene su već 2 godine najbolja MVP igračica Eurolige amerikanka Diana Taurasi koja je do sada branila boje Spartaka iz Moskve koji je lani osvojio Euroligu. Osim toga za njih ove godine igra i Panny Taylor  plejmejkerica svijetskih razmjera. One su već istakle želju za osvajanjem Eurolige, što nije isključeno. Eto i takva ekipa dolazi na Balinovac. U Gospić dolazi i poljski prošlogodišnji prvak Gdynia (radi usporedbe treba reći da je Wisla u koji je otišla Anđa Jelavić tek 5 ekipa u prošlogodišnjem prvenstvu Poljske). No kako je Wisla ipak uvrštena u ovogodišnju Euroligu(pravo izbora organizatora koji izabire samo one najbolje) nadali smo se da ćemo vidjeti na Gospićkom parketu i Anđu Jelavić, ipak ta mogućnost je svedena na najmanju moguću mjeru.U Gospićkoj grupi nastupiti će i mađarski viceprvak Šopron(pokrajina gdje živi najviše hrvata u Mađarskoj) te trećeplasirana španjolska ekipa Rivas Ecropolis. Upravo protiv ove dvije  zadnje ekipe postoje šanse za pobjedama. Ako ih naše igračice pobijede ili pak u oba susreta imaju bolji skor(u slučaju 1:1) Gospićanke mogu biti ispred njih i tako se plasirati u daljnje natjecanje Eurolige. Eto 3 prejaka protivnika i 2 “podnošljiva”, no kakve su šanse naših, naravno da će ovisiti najprije od novog sastava koji je očekuje ove jeseni. One koje su otišle, otišle su, no došle su zasada tri nove(očekuje se još jedna) Sandra Mandir iskusno je i probojno krilo, velikih mogućnosti. Tamnoputa Amerikanka, Maurita Ried čiji je učinak u prošlogodišnjoj poljskoj ligi(jednoj od najboljih u Evropi) sasvim solidan(21 koš,5 skokova, 4 asistencije) dakle drukčiji profil od Anđe.  No,ona se ovdje ipak još mora dokazati, došla je i Iva Badnjak iz Medvešćaka, međutim pitanje je dali je ona za Gospić CO pojaćanje, iako se radi o sasvim solidnoj igračici na poziciji koja Gospićankama treba kao “bijeli kruh gladnom”.No, što će učiniti “veliki meštar” Stipe Bralić tek treba da se vidi. sada je zauzet drukčijim preokupacijama( trener je hrvatskim košarkašicama u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje su pred nama.

Kakav je utisak ostavio Bralić prošle sezone(sve 5) nema razloga za bojazan, zapravo biti će to drukćija fizionomija igre(neće faliti probojnosti) samo da obrana izdrži i najteže zadatke, Gospićanke se opet mogu radovati da će i ove godine “osvjetlati obraz” hrvatske košarke, plasman u drugi krug tog najelitnijeg svijetskoj natjecanja nam se smiješi.

Nekome će to izgledati normalno, jer su navikli na gospićke pobjede, ali ove je nešto drugo, čim se treba ponisiti, jer u košarkaškoj Evropi odavno se priča kako mala sredina u Hrvatskoj (Gospić CO) gaji odličnu košarku i kako već sada spada u krug onih, na koje se itekako treba računati.

MLADEN  KUKINA