Pad cijena nekretnina u Lici

0

Na to je utjecala gradnja 46 POS-ovih stanova u Gospiću te najava izgradnje 20-ak takvih stanova u Otočcu, pa je cijena novih stanova 900 eura po kvadratu dok se u starijim zgradama cijene kreću od 600 do 750 eura

OTOČAC – I dok na hrvatskom tržištu nekretnina, unatoč trenutačnom mrtvilu, cijene još nisu počele zamjetnije padati, u Lici je taj proces vidno započeo, a najočigledniji silazni trend zabilježen je u cijenama stanova. Na to je utjecala naročito činjenica što je u Gospiću započela gradnja 46 POS-ovih stanova, a u Otočcu najavljena izgradnja 20-ak takvih stanova, pa je cijena novih stanova trenutačno 900 eura po četvornom metru, dok su u starijim zgradama stanovi od 600 do 750 eura. Tako cijene stambenih kvadrata u Lici više određuju neke lokalne prilike nego što ima utjecaja globalna kriza. »Kvadrat« kuće kreće se od 100 do 500 eura, ovisno o lokaciji i starosti, a niže su i cijene zemljišta. Poljoprivredna zemljišta prodaju se i po 30 lipa, najviše za 2 eura, dok su građevinska zemljišta svedena u okvire od 7 do 25 eura za četvorni metar.

U cijeloj Hrvatskoj zapravo vlada nesrazmjer između oglašavanih i stvarnih prodajnih cijena jer oglašivači još uvijek drže cijene nadajući se poboljšanju prodaje, dok je istovremeno ono što je prodano imalo za 20 do 30 posto niži iznos. Sama prodaja je slaba i nikakva, ponegdje u Hrvatskoj bilježi se pad i do 90 posto. Sve je manje onih koji kupuju nove stanove, nikle u ogromnim količinama u »zlatno« doba građevinarstva, najviše zbog visoke cijene kvadrata, ali i lošije kvalitete gradnje. Za nekretnine u Lici interes itekako postoji, puno je upita i puno razgledanja, ali je unatoč bogatoj ponudi i nižim cijenama prodaja vrlo mala, doznajemo u tvrtki Lika nekretnine. Čeka se da cijene još više padnu.

Oglas

– Teško je reći kada će doći do znatnijeg pada cijena, no sigurno je da će se to dogoditi početkom jeseni kada će se pojaviti kritična masa investitora kojima budućnost ovisi o prodaji nekretnine, bilo da time spašavaju tvrtku od bankrota ili, ako je riječ o pojedincima, više ne mogu odgađati prodaju kojom žele riješiti neki drugi životni problem. Dno dna nas očekuje krajem jeseni i početkom iduće godine, kada očekujemo i početak oporavka koji će trajati kroz cijelu godinu. Tržište nekretnina moglo bi ponovno stati na zdrave noge tek 2013. godine, prognozira vlasnik tvrtke Ivan Bižanović.

Razlogom za optimizam smatra i to što je Lika i dalje vrlo zanimljiva za ulaganja zbog dobre prometne povezanosti i niskih cijena, pa su u tijeku pregovori s investitorima koji traže zemljište ili poslovni prostor. Tako, primjerice, u Gospiću poznata španjolska tvrtka želi graditi paletarno skladište, na području Gacke talijanski je investitor zainteresiran za izgradnju eko-sela s više desetaka drvenih kuća za odmor, ovih dana u Otočcu kreće izgradnja bravarske radionice i skladišta na površini od 7.400 četvornih metara, dok na potezu između Senja i Karlobaga austrijski investitor ima interesa graditi starački dom visoke klase.

Manja KOSTELAC GOMERČIĆ/Novi List