Papa: “Dragi mladi Hrvati, grlim vas sve kao djecu!”

0

Papu Benedikta XVI. na Trgu bana Josipa Jelačića dočekalo je 26 tisuća mladih, a još je nekoliko tisuća koji su se okupili oko trga i s oduševljenjem pozdravili Svetoga Oca. Papa je mlade koji su se okupili na molitvenom bdijenju srdačno pozdravio riječima: “Osobito sam zadovoljan sto sam ovdje s vama, na ovom povijesnom trgu koji je srce grada Zagreba. Ovaj je trg mjesto susreta i komunikacije, na kojemu cesto prevladava svakodnevna vreva. A sada ga vaša nazočnost gotovo pretvara u hram, čiji je svod samo nebo”.

Nakon sto je zahvalio mons. Marinu Srakiću, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, za lijepe rijeci kojima je uveo u ovaj susret, posebno je pozdravio i dvoje mladih, Daniela i Mateju, koji su izrekli svoja svjedočanstva o kršćanskomu življenju.

Oglas

Papa se u svom obraćanju mladima osvrnuo na Poslanicu svetoga Pavla apostola Filipljanima, istaknuvši kako je sv. Pavao pozvao sve nas da se “radujemo u Gospodinu uvijek”. “Riječ je to po kojoj duša zadrhti, ako uzmemo u obzir da Apostol naroda tu poslanicu piše kršćanima u Filipima dok je bio u zatvoru, u iščekivanju presude. On je okovan, ali navještaj i svjedočanstvo Evanđelja ne mogu biti zatočeni”, rekao je, te dodao kako pouka koja se može izvući iz iskustva sv. Pavla glasi da se i u mračnim trenucima može očuvati radost.

Sveti Otac mladima je ukazao na potrebu za nečim što “nadilazi”, nečim što daje smisao svakodnevnome životu. Mladima je poručio: “Dragi prijatelji, vaša je mladost vrijeme koje vam Gospodin daruje da biste mogli otkriti smisao postojanja! To je vrijeme velikih obzora, snažno
življenih osjećaja, ali i strahova zbog zahtjevnih i trajnih odluka, teškoća u učenju i radu, pitanja o otajstvu boli i patnje”. Rekao je i kako mladost, predivno životno razdoblje, u sebi nosi duboku čežnju. Ali, ta čežnja ne briše sve ostalo, nego mladosti daje puninu.

Govorio je i o Ivanovu Evanđelju, u kojemu Isus pita učenike “Što tražite?”, te je mladima poručio kako to pitanje nadilazi vrijeme i prostor, zahtijevajući od svakog čovjeka da se otvori životu i da traži pravi put. “Kristov glas i vama ponavlja ‘Što tražite?’. Isus vam i danas govori putem Evanđelja i Duha Svetoga, On je vas suvremenik. On je onaj koji traži vas, prije nego vi njega. Potpuno poštujući vašu slobodu, On se približava svakome od vas i predlaže sebe kao istinski i odlučujući odgovor na onu čežnju koja prebiva u vašem biću, na želju za životom koji vrijedi živjeti. Pustite da vas uzme za ruku! Pustite da bude prijatelj i suputnik na vašemu putu”, rekao je Papa i mlade pozvao da se pouzdaju u Krista, jer ih on neće nikada razočarati.

“Ukorijenjeni u Kristu”, tema na kojoj je Benedikt XVI. temeljio svoju poruku za ovogodišnji Svjetski susret mladih u Madridu, nosi simboliku koje je važna za mlade: “Pošao sam od snažnoga izraza sv. Pavla ‘Ukorijenjeni i nazidani na Kristu, učvršćeni u vjeri’. Rastući u prijateljstvu s Gospodinom, kroz Njegovu Riječ, Euharistiju i pripadnost Crkvi, uz pomoć vaših svećenika, moći ćete svima svjedočiti
radost susreta s Njim koji vas uvijek prati i zove vas živjeti u pouzdanju i nadi. Gospodin Isus nije Učitelj koji zavarava svoje učenike, On jasno kaže da hod s Njime zahtjeva zalaganje i osobnu žrtvu, ali se isplati!”

Govoreći o problemima s kojima se mladi susreću u današnjemu svijetu, Papa je rekao: “Dragi mladi prijatelji, ne dopustite da vas zavedu privlačna obećanja lakoga uspjeha, načinu života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine. Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja ide dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti. Dopustite da vas povede u Božje visine!”, te je pozvao okupljene i da se prisjete mnogih mladih svetaca i svetica “u velikom krilu Crkve”.

Pozvao je sve prisutne da skupa s njim usmjere svoje misli na blaženoga Ivana Merza, kojega je opisao kao sjajnoga mladića, i da se prisjete njegova životnoga puta: “U potpunosti uključen u društveni život, nakon preminuća mlade Grete, njegove prve ljubavi, kreće sveučilišnim putom. U godinama Prvog svjetskog rata nalazi se pred razaranjem i smrću, ali sve ga to oblikuje i izgrađuje, dajući mu da nadvlada trenutke krize i duhovne borbe. Ivanova je vjera toliko ojačala da se posvećuje proučavanju liturgije i započinje snažan apostolat među mladima. Otkriva ljepotu katoličke vjere i shvaća da je njegov životni poziv živjeti, i činiti da zivi, prijateljstvo s Kristom. Toliko divnih djela ljubavi i dobrote ispunjava njegov put”.

U svome govoru Papa se spomenuo i Djevice Marije, “Majke Crkve”, koja se u Zagrebu slavi i ljubi kao “Majka Božja od Kamenitih vrata”. Mladima je rekao da večeras upravo njoj želi povjeriti svakoga od njih, da ih zaštiti, a nadasve da im pomogne susresti Gospodina, kako bi svi u njemu pronašli puni smisao postojanja.

Na samome kraju svoga obraćanja mladima, Papa je poručio: “Cijeli nas život hod je prema Jednoj i Trojednoj ljubavi koja je Bog. Tako možemo živjeti u sigurnosti da nikada nećemo biti napušteni. Dragi mladi Hrvati, grlim vas sve kao djecu! Nosim vas u srcu i ostavljam vam svoj blagoslov. Radujte se u Gospodinu uvijek! Njegova radost, radost istinske ljubavi, neka bude vaša snaga!”

Autor: V. P.

Foto:T.J.