Papa Ivan Pavao II.bit će 1.svibnja proglašen blaženim

0

Papa Benedikt XVI. ovlastio je 14. siječnja Kongregaciju za proglašenje svetih da proglasi dekret o čudu koje se pripisuje zagovoru sluge Božjega Ivana Pavla II. (Karol Wojtyla), priopćio je 14. siječnja Tiskovni ured Svete Stolice. Tim se činom zaključuje postupak koji prethodi samom činu proglašenja blaženim. Obred beatifikacije, kako je priopćio pročelnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi, održat će se u Vatikanu 1. svibnja 2011., na Drugu vazmenu nedjelju odnosno Nedjelju božanskog milosrđa. Obredom će predsjedati papa Benedikt XVI.
Papa Ivan Pavao II. umro je 2. travnja 2005. nakon 26. godišnjeg pontifikata.

Kauza za proglašenje blaženim i svetim, uz posebno Papino dopuštenje, započela je prije nego što je proteklo pet godina od smrti sluge Božjega Ivana Pavla II., kako to zahtijevaju postojeće norme. Razlog te iznimke je veliki glas svetosti, koji je papa Wojtyla uživao još za života, u času smrti te nakon smrti. U svemu ostalom se tijekom postupka u cijelosti pridržavalo općih kanonskih uredbi vezanih uz postupke za proglašenje blaženih i svetih.
Od lipnja 2005. do travnja 2007. proveden je dijecezanski dio postupka u Rimskoj biskupiji kao i drugim biskupijama u kojem je provedena istraga o životu, krepostima i glasu svetosti te čudesima. Pravnu ispravnost kanonskih postupaka Kongregacija za kauze svetaca priznala je posebnim dekretom 4. svibnja 2007. U lipnju 2009., nakon što su proučili pripadajući Positio, devet savjetnika teologa toga dikasterija dali su svoje pozitivno mišljenje o herojskim krepostima sluge Božjega. Nakon što su u studenome iste godine pozitivni sud o istom Positio dali kardinali biskupi Kongregacije za kauze svetaca, 19. prosinca 2009. papa Benedikt XVI. dao je odobrenje da se proglasi Dekret o herojskim krepostima.

Oglas

U pogledu beatifikacije sluge Božjega Ivana Pavla II., postulatura kauze predstavila je Kongregaciji za kauze svetaca ozdravljenje “od Parkinsonove bolesti” s. Marie Simon Pierre Normand, redovnice francuske družbe Institut des Petites Soeurs des Maternites Catholiques.
Kao i obično opsežni Akti kanonske istrage, koja je regularno vođena, zajedno s podrobnim liječničko-pravnim vještačenjem, predani su 21. listopada 2010. Liječničkom vijeću dikasterija za kauze svetaca da o njima daju svoj znanstveni sud. Njegovi stručnjaci, nakon što su proučili s uobičajenom temeljitošću svjedočanstva iznesena tijekom postupka te čitavu dokumentaciju, izjasnili su se u prilog znanstvenoj neobjašnjivosti toga ozdravljenja. Teolozi savjetnici, nakon što su dobili uvid u zaključke liječnika, pristupili su 14. prosinca 2010. donošenju teološkog suda toga slučaja i, jednoglasno, priznali kako je do čudesnog ozdravljenja došlo zahvaljujući zagovoru sluge Božjega Ivana Pavla II.
Konačno, 11. siječnja 2011., održana je redovna sjednica kardinala i biskupa Kongregacije za kauze svetaca, koji su jednoglasno iznijeli pozitivan sud, smatrajući kako je ozdravljenje s. Marie Pierre Simon, jer ga je Bog izveo na znanstveno neobjašnjiv način, čudesno te da se dogodilo nakon utjecanja zagovoru pape Ivana Pavla II., čijem se zagovoru s pouzdanjem utjecala ne samo spomenuta redovnica već mnogi drugi vjernici.

ika