Papin dolazak u Hrvatsku i “financijasi”

0

Svakim danom smo sve bliži dolasku pape Benedikta XVI. u Hrvatsku. Poneki članci u medijima već se bave problematikom koliko košta papin dolazak i to stavljaju u središte svoga promišljanja po medijima.Po njihovom izračunu papin boravak u Hrvatskoj košta 42 milijuna kuna. Mislim da su našli krivo mjesto za prostituciju, jer im je čitava misao u novcu.Papin dolazak nema veze sa prostitucijom , tako da temelj za svoje nakaradne stavove ne moraju tražiti u ovoj temi, nego neka pređu na druge „vruće“ teme. Papin dolazak u Hrvatsku nije samo ekonomska tema, nego on uvijek ima u sebi i moralno značenje i učvršćivanje u vjeri Kristova stada kojemu je on Namjesnik. Povijest papinih pohoda Hrvatskoj nije duga.

Prvi put je 1177. papu Aleksandra III. nevrijeme je na putu prema Veneciji bacilo na drugu stranu Jadrana i tako je prvi papin posjet Hrvatskoj došao sasvim slučajno. Tako je 12. ožujka dospio u Zadar. Zadrani su ga dočekali glasnim hvalama i pjesmama na hrvatskom jeziku. To je prvi slučaj da je jedan papa stao na hrvatsko tlo.

Oglas

Ivan Pavao II. tri je puta posjetio Hrvatsku.
Prvi pohod bio je 10. i 11. rujna 1994. pod geslom: „Papa je s Vama!“ Ta poruka bila je itekako snažna u ono ratno vrijeme. Tada je na Hipodromu u Zagrebu održan najveći skup Hrvata u njihovoj povijesti.
Drugi put bilo je to od 2. do 4. listopada 1998. pod geslom: „Bit ćete mi svjedoci!“ Tada je papa u okviru slavlja u Bistrici proglasio blaženim Alojzija Stepinca kao vjernog svjedoka u vrijeme komunističkih progona. Poslije toga slavlje se nastavilo u Splitu, a posjetio je Svetište Gospe od Otoka.
Treći put to je bilo od 5. do 9. lipnja 2003. pod geslom: „Obitelj – put Crkve i naroda!“ S narodom se susreo na četiri mjesta: U Dubrovniku, gdje je proglasio blaženom s. Mariju Petković. Potom je slavlje bilo u Osijeku, Rijeci i Zadru.
Ivan Pavao II. u Rijeci je blagoslovio mnoge kamene temeljce za crkve u gradnji. Među njima bila su tri za naše crkve: Bl. Alojzija Sepinca u Ogulinu, Marije Majke Crkve u Plitvicama i Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Benedikt XVI. bit će u Hrvatskoj 4. i 5. lipnja ove godine. Njegov pohod je pod geslom: „Zajedno u Kristu!“. U ovom „glavinjanju i bauljanju Hrvatske“, kako netko reče, potrebna nam je jaka  snaga koja će nas povezati da budemo i da se osjećamo zajedno. Papa će se najprije susresti u Hrvatskom narodnom kazalištu s predstavnicima kulture i gospodarstva, zatim na Jelačićevom trgu s mladima, a idućeg dana Hrvati vjernici okupit će se ponovno na Hipodromu da pozdrave Petra naših dana, Benedikta XVI, i da ga slušaju i s njime slave Boga. Na kraju bit će molitveni susret u zagrebačkoj katedrali sa svećenicima, redovnicima i redovnicama.

Službena pjesma susreta mladih s papom Benediktom XVI. u Hrvatskoj pod nazivom “Zajedno u Kristu” objavljena je u ponedjeljak, 28. veljače. Pjesma je potekla od članova molitvene zajednice mladih “Božja pobjeda” sa zagrebačkog Jaruna. Temeljni motiv pjesme je poziv na zajedništvo u Gospodinu, ispovijed vjere u Oca, Krista – Sina i Duha Svetoga koji nas povezuju u jedno tijelo. Psalmist piše kako “Gospodin prebiva u slavljenju svog naroda”, a ovom pjesmom se izražava poziv mladima da se zajednički uključe svojim srcima u slavljenje Gospodina.

U samom snimanju pjesme “Zajedno u Kristu”, koje se odvijalo kroz siječanj i veljaču u novom studiju salezijanske župe Duha Svetoga na Jarunu, nesebičnim zalaganjem i trudom aktivno je sudjelovalo više mladih iz zajednice “Božja pobjeda”, kao i članovi Nadbiskupijskog zbora mladih Zagrebačke nadbiskupije, koji će glazbeno animirati cjelokupan program susreta mladih s Papom.

Poslušajte pjesmu: http://soundcloud.com/pastoralmladih/zajedno-u-kristu-1

 

Što poznati kažu o papinom dolasku u Hrvatsku?

Marijan Šunjić: „Papin dolazak znači ohrabrenje i poticaj“

Don Damir Stojić:“ Papa računa na Hrvatsku“

Sanja Doležal:“ Drago mi je da papa dolazi na Dan obitelji“

Josip Bratulić: „Ja sebe ne mogu zamisliti bez vjere“

Vuko Brigljević:“ Dolazak Svetog Oca je veliki dar“

Marica Čunčić: „Vjera je oblikovala moj život“

Ivana Husar: „Sve što radim u životu se bazira na mojoj vjeri“

Marija Husar: „Vjera je centar mog života“

Marko Perković Thompson:“ Za mene je vjera izvor života, snage i zdravlja“

Ivica Kostelić: „Možemo biti počašćeni papinim dolaskom“

Većina ljudi u Hrvatskoj papin posjet gleda blagonaklono i zato sam naveo izjave poznatih o tome.  Materijalistički  stavovi sa glavnim pitanjem koliko košta ne prevladavaju kod hrvatskih građana. Pozivam one kod kojih prevladavaju sado-mazo stavovi u „ispiranju mozga“ hrvatskim građanima koji čitaju njihove web-stranice i novine, da se pridruže hodočasnicima jer će i njima papa uputiti prigodnu poruku i možda promijene svoje  stavove i tako prestanu terorizirati 90% blagonaklonih katolika koji s nestrpljenjem iščekuju dolazak Benedikta XVI.

 

Piše:Mladen Njari ( izvor www.papa.hr)